Strateško partnerstvo za boljše sodelovanje

Slovenski premier Borut Pahor in francoski predsednik Nicolas Sarkozy sta v Elizejski palači v Parizu podpisala strateško partnerstvo, namenjeno krepitvi političnih, gospodarskih in drugih vezi med državama. Sarkozy je poudaril skladnost njegovih in Pahorjevih stališč o evropski integraciji, državi pa računata na sodelovanje na področju energetike

Objavljeno
07. marec 2011 19.44
Božo Mašanović, Bruselj
Božo Mašanović, Bruselj
Pariz - Elizejski pogovor, med katerim sta Borut Pahor in Nicolas Sarkozy podpisala strateško partnerstvo med Slovenijo in Francijo, se je končal z nenavadno gesto gostitelja, ki je v nasprotju z ustaljeno prakso stopil do peščice novinarjev, da bi posebej poudaril, kako pomembna je sklenitev tega dokumenta. »Rad bi poudaril, koliko zaupam vašemu premieru in ga podpiram v prizadevanjih za modernizacijo države ter kako skladna so najina stališča o evropski integraciji,« je dejal Sarkozy, ki »nestrpno pričakuje obisk v Sloveniji«.

»Izmenjala sva stališča o paktu za konkurenčnost, o vodenju ekonomskih politik v evrski skupini in EU,« je dejal Pahor po pogovoru, ki se je zavlekel čez predvideni čas, zato bo Slovenija, kot predvideva najnovejša različica predloga, ki ga predsednik evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik evropske komisije José Manuel Barroso pripravljata za bližnji vrh (11. marca) »obveščala (sočlanice) o pripravah na vse pomembne odločitve v okviru prizadevanj za večjo konkurenčnost evrskega območja, njegovo stabilnost in moč«. Pahor in Sarkozy sta se pogovarjala tudi o mednarodnih izzivih, ne zgolj o razmerah na severu Afrike, temveč tudi o drugih območjih, pri čemer sta »ugotovila veliko podobnost slovenskih in francoskih stališč«. Slovenski premier je zapustil Elizej zadovoljen, ker je gostitelj prisluhnil nekaterim opozorilom v zvezi z Zahodnim Balkanom. »Povedal sem mu, da mir ni dovolj, potreben je napredek, ki ga je treba spodbujati z zaupanjem, pa tudi z reformami, ki bodo tem državam omogočile vstop v Unijo, čeprav ne takoj.«

Strateško partnerstvo, ki ga je lani spomladi med obiskom v Ljubljani predlagal premier François Fillon, naj bi dodatno okrepilo tesne vezi ter prispevalo k še boljšim dvostranskim odnosom, poleg tega pa se bo s tem dogovorom prvič doslej institucionaliziral politični dialog med Slovenijo in Francijo. V politični deklaraciji sta se državi zavezali k rednemu in sistematičnemu dialogu, ki ga bosta okrepili z rednimi srečanji obeh predsednikov, premierov in zunanjih ministrov. V tem okviru so napovedana intenzivna posvetovanja o najpomembnejših temah, kot so: Zahodni Balkan, vzhodno partnerstvo, tudi z Rusijo, Unija za Sredozemlje, Bližnji vzhod, Azija, Afrika, Latinska Amerika in Karibi, sodobni varnostni izzivi in Nato, globalni izzivi, reforma mednarodnih organizacij ter kultura in frankofonija. Državi se bosta posvetovali tudi o drugih nerešenih vprašanjih, ki so povezana z Unijo.

Poleg političnega partnerstva je v izjavi, ki sta jo podpisala Pahor in Sarkozy, predvidena še krepitev gospodarskega sodelovanja, inovacij in konkurenčnosti, kar med drugim vključuje tudi ustvarjanje ugodnega okolja za razvoj trgovinskih tokov in investicij podjetij na obeh trgih, sklepanje industrijskih povezav v primarnih sektorjih (energija, promet), spodbujanje skupnih investicijskih projektov ter sodelovanje med slovenskimi grozdi in francoskimi centri konkurenčnosti. V okviru energetskega in okoljskega partnerstva bosta državi razvijali industrijsko sodelovanje, tudi na področju jedrske energije, ter se posvetovali o uresničevanju ciljev, zlasti tistih, ki so povezani z obnovljivimi viri. Sistematično si bosta izmenjavali mnenja o varni preskrbi z zemeljskim plinom ter o električnih in plinskih povezavah med članicami Unije. Partnerstvo vključuje tudi področja šolstva, skupaj z visokim, raziskave, informacijsko družbo in kulturo.

Drugi dan obiska v Franciji se bo Pahor v Matignonski palači sestal s Françoisom Fillonom in se udeležil okrogle mize z ministrom za industrijo in energijo Éricom Bessonom ter skupino slovenskih in francoskih gospodarstvenikov, po srečanju z generalnim sekretarjem organizacije za frankofonijo Abdoujem Dioufom pa bo bivanje v Parizu končal v Luksemburški palači v pogovoru s predsednikom senata Gérardom Larcherjem.