Stroški dela v EU in območju evra navzgor

Stroški dela so se v članicah Evropske unije v zadnjem četrtletju leta 2006 v primerjavi z enakim obdobjem lani nominalno povečali za 2,7 odstotka, v območju evra pa za 2,4 odstotka.

Objavljeno
15. marec 2007 12.49
Delavke Mure
Luxembourg/Ljubljana - Stroški dela so se v članicah Evropske unije v zadnjem četrtletju leta 2006 v primerjavi z enakim obdobjem lani nominalno povečali za 2,7 odstotka, v območju evra pa za 2,4 odstotka, je danes sporočil evropski statistični urad Eurostat. V Sloveniji so se v enakem obdobju stroški dela povečali za 9,3 odstotka, je še sporočil Eurostat.

Stroške dela v glavnem sestavljajo plače in stroški, ki niso del plače. V Evropski uniji so se plače v zadnjem četrtletju 2006 v primerjavi z enakim obdobjem lani povečale za 2,8 odstotka, stroški, ki niso del plač, pa za 2,3 odstotka. V območju evra so plače v tretjem četrtletju na letni ravni dosegle 2,5-odstotno rast, ostali stroški pa so se povečali za 2,2 odstotka.

Eurostat je sporočil tudi podatke stroškov za uro dela po posameznih dejavnostih. V EU so se tovrstni stroški v zadnjem četrtletju lanskega leta na letni ravni v industriji povečali za 2,5 odstotka, v gradbeništvu in storitvah pa za 2,8 odstotka. V območju evra so ti stroški v enakem obdobju dosegli 2,2-odstotno rast v industriji, 2,6-odstotno v gradbeništvu in 2,5-odstotno pri storitvah.
V Sloveniji so se stroški za uro dela v zadnjem četrtletju lanskega leta na letni ravni v industriji povečali za 7 odstotkov, gradbeništvu za 13,5 odstotka, pri storitvah pa za 10,8 odstotka.

Med članicami, za katere je Eurostat imel podatke, so se stroški za uro dela v zadnjem četrtletju 2006 na letni ravni najmanj povečali v Nemčiji (za 1,2 odstotka), na Malti (za 1,7 odstotka) in na Švedskem (za 2 odstotka). Stroški za uro dela so se najbolj povečali v Romuniji (za 29,9 odstotka), Latviji (za 26,9 odstotka), Litvi (za 19,7 odstotka) ter v Estoniji (za 17,6 odstotka).

Januarja v Sloveniji nekoliko nižje plače

V Sloveniji je neto plača na zaposleno osebo v podjetjih in drugih organizacijah januarja v povprečju znašala 815,68 evra. Kot so sporočili iz državnega statističnega urada, je bila povprečna neto plača tako januarja za 0,4 odstotka nižja kot decembra lani in za 8,5 odstotka višja kot januarja lani.

Povprečna bruto plača na zaposleno osebo v Sloveniji je januarja dosegla 1250,34 evra, kar je za 0,9 odstotka manj kot mesec prej in za 6,4 odstotka več kot pred letom dni, navaja statični urad v prvi objavi.

Povprečne bruto plače za januar so v primerjavi z decembrom upadle kljub temu, da je bilo v januarju več delovnih dni kot v preteklem mesecu in tako v povprečju za 5,4 odstotka več plačanih ur. Padec povprečne bruto plače je predvsem posledica nižjih izplačil na račun 13. plač, ki so bile izplačane zaposlenim pri plači za lanski december.

Povprečne bruto plače za prvi letošnji mesec so se v večini dejavnosti znižale v primerjavi z decembrom lani. Do porasta pa je prišlo v petih dejavnostih, in sicer v ribištvu, rudarstvu, predelovalnih dejavnostih, kmetijstvu in prometu, skladiščenju, zvezah. Če primerjamo letošnji januar z lanskim, ugotovimo, da so se povprečne bruto plače zvišale v vseh dejavnostih, in sicer je bilo to zvišanje med 2,6 in 9,1 odstotka.

Statistiki v prvi objavi še navajajo, da so bili podatki o plačah za januar zbrani v evrih. Podatke v tolarjih za leto 2006 so na uradu za namene izračuna indeksov preračunali v evre po tečaju 239,64 tolarjev za en evro. V statističnem uradu zato opozarjajo, da pri izračunu indeksov lahko pride do razlik, ki so posledica zaokroževanja pri preračunu podatkov iz tolarjev v evre.