Svetovna banka: Brezposelnost bo v letu 2010 še rasla

Leto 2010 bo gospodarsko zelo negotovo, brezposelnost se bo, kljub temu da bodo gospodarstva večine držav ponovno beležila rast, povečevala še naprej, je v Carigradu dejal predsednik Svetovne banke Robert Zoellick.

Objavljeno
02. oktober 2009 13.33
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Carigrad - Leto 2010 bo gospodarsko zelo negotovo, brezposelnost se bo, kljub temu da bodo gospodarstva večine držav ponovno beležila rast, povečevala še naprej, je v Carigradu dejal predsednik Svetovne banke Robert Zoellick. Opozoril je, da se v vzhodnoazijskih gospodarstvih ob znakih hitrejše rasti kažejo tudi znaki inflacije.

Padec zaradi finančne krize smo uspeli ustaviti, vendar je še prezgodaj za razglasitev uspeha, je dejal Zoellick. Države, posebej tiste z nižjimi dohodki, imajo zaradi krize še vedno težave zaradi upada izvoza, denarnih tokov, turizma in investicij.

 

Pričakuje, da bo brezposelnost še naprej rasla in da se bo nato počasi zniževala. ZDA bodo danes objavile podatke o brezposelnosti, ki naj bi po pričakovanjih analitikov pokazali, da je stopnja brezposelnosti narasla na 9,9 odstotka. Stopnja brezposelnosti na Japonskem je avgusta padla z julijskih 5,7 na 5,5 odstotka, v EU pa je bila po zadnjih podatkih pri 9,6 odstotka.

 

Kitajska se bo soočala z izzivom, meni Zoellick, saj da je bila rast kreditov izjemno velika, sedaj pa država ta sredstva umika in bi to lahko vplivalo na rast v letu 2010. Za azijska gospodarstva opozarja na nevarnost inflacije. Meni, da bi lahko, če bodo vzhodnoazijska gospodarstva, skladno z usmeritvijo ameriške centralne banke, ohranjala nizko stopnjo obrestnih mer, tam prišlo do inflacijskega balona.

 

Zoellick je tudi opozoril, da bo Svetovni banki začelo primanjkovati lastnih sredstev. Ta institucija je v lanskem letu skoraj potrojila obseg posojil na 33 milijard dolarjev. Predsednik banke pravi, da bodo brez ukrepanja do konca leta 2011 ostali brez virov.

 

Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad (IMF) bosta imela prihodnji teden v Carigradu redno letno zasedanje.