T-2 vložil tožbo proti Telekomu Slovenije

Podjetje T-2 je na ljubljanskem okrožnem sodišču vložilo tožbo zoper Telekom Slovenije, zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu.

Objavljeno
24. januar 2007 13.47
Matevž Turk, direktor podjetja T-2
Ljubljana - Telekomunikacijsko podjetje T-2 je proti Telekomu Slovenije prejšnjo sredo na okrožnem sodišču v Ljubljani vložilo tožbo zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Od Telekoma zahteva izplačilo 129,56 milijona evrov odškodnine, so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Telekoma.

V T-2 podrobnosti zaenkrat ne razkrivajo. "Zadeve so v sodnem v postopku, zato podrobnosti zaenkrat ne moremo komentirati," je povedal direktor podjetja T-2 Matevž Turk.

Po pojasnilih T-2 je do različnih tehničnih oviranj s strani Telekoma prihajalo že od začetka delovanja podjetja, torej od oktobra 2005, T-2 pa je nanje sproti opozarjal.

V Telekomu Slovenije, ki je tožbo prejel v torek, so prepričani, da tožba nima dejanske niti pravne podlage. Zato bodo tožbi v celoti ugovarjali, so zapisali v sporočilu objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze. Kot poudarjajo, v celoti spoštujejo veljavno zakonodajo in odločbe, ki jih je izdala agencija za pošto in elektronske komunikacije, ter poslujejo v skladu z dobrimi poslovnimi običaji.

Telekomu je, kot je znano, agencija že predlani na pobudo T-2 naložila, da mora začeti odstranjevati neustrezne prenapetostne zaščite, ki so ovirale dostop uporabnikom tehnologije VDSL. V začetku lanskega leta je nato Telekomu prepovedala tudi zavračanje dostopa iz razloga, da ni prostih vodov. To je sprostilo priključevanje večjega števila naročnikov T-2.

Sredi preteklega leta pa je agencija izdala še prekrškovno odločbo, s katero je oglobila Telekom Slovenije zaradi diskriminatornega obravnavanja ponudnikov internetnih storitev T-2 in Siol. Turk je že takrat omenil možnost odškoninskega zahtevka zoper Telekom.
Mariborski T-2, ki poleg širokopasovnega dostopa do interneta ponuja tudi digitalno televizijo in telefonijo, je sicer doslej pridobil že okrog 27.000 uporabnikov.