Türk s Križaničem in Vlačičem v Katarju

Predsednik republike Danilo Türk se mudi na dvodnevnem delovnem obisku v Katarju, kjer ga je sprejel katarski emir šejk Hamad bin Kalifa al Thani.

Objavljeno
01. februar 2011 21.28
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Ljubljana – Predsednika spremljata finančni minister Franc Križanič, ki se je srečal s katarskim ministrom za gospodarstvo in finance Jusufom Huseinom Kamalom, in prometni minister Patrick Vlačič. Namen obiska je nadaljevanje političnega dialoga med državama in nadaljnja krepitev dvostranskega sodelovanja na področjih gospodarstva, prometa, visokega šolstva, znanosti, zdravstva in humanitarnih projektov. Včeraj so bili pogovori namenjeni predvsem pregledu dosedanjega dvostranskega sodelovanja, ki sta ga predsednik in emir ocenila za dobrega in se dogovorila za nadaljnje redne stike.

Izmenjala sta si stališča o dogajanju na Bližnjem vzhodu in razmerah na Balkanu. Slovenski minister za promet Patrick Vlačič je včeraj podpisal sporazum o zračnem prometu, ki bo omogočil vzpostavitev neposredne letalske povezave med državama. Ta bo odprla nove možnosti in priložnosti za turizem, kar je, še posebej v času gospodarske krize, v interesu Slovenije. Beseda pa je tekla še o nekaterih drugih projektih, namenjenih širitvi turističnih obiskov iz Katarja v Slovenijo.

Državi začenjata tudi sodelovanje pri geoloških raziskavah. To bo omogočil včeraj sklenjeni sporazum o sodelovanju med Geološkim zavodom Slovenije in Qatar Mining Company, ki ga je podpisal direktor geološkega zavoda Marko Komac. Katarski emir in slovenski predsednik sta pregledala tudi stanje preostalih že sklenjenih sporazumov med državama in se dogovorila za pospešitev procesa ratifikacije nekaterih med njimi.