Türk: Vlada in sindikati naj hitreje rešujejo težave delavcev migrantov

Predsednik republike Danilo Türk je danes sprejel aktiviste Nevidnih delavcev sveta (IWW) in predstavnike samoorganiziranih skupin delavcev v SCT in Vegradu. Vlado je pozval, naj v 10 dneh pripravi ukrep za pomoč zlasti delavcem v delavskih domovih, na pomoč pa je pozval tudi sindikate.

Objavljeno
11. februar 2011 14.15
Ba. Pa., gospodarstvo
Ba. Pa., gospodarstvo
Ljubljana – Predsednik države Danilo Türk je danes sprejel aktiviste Nevidnih delavcev sveta ter predstavnike samoorganiziranih skupin delavcev SCT in Vegrada, na sestanku pa sta bila tudi predstavnika Zavoda RS za zaposlovanje in ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Predstavniki delavcev so predsedniku pojasnili, katere so ključne težave in v kakšnem položaju so se znašli delavci migranti slovenskih gradbenih podjetij v stečaju. Po besedah aktivista Irfana Beširevića zahtevajo, da se delavcev ne odjavlja iz delavskih domov, da jih policija ne preganja in da se jim čim prej izplača, kar jim pripada, saj so v obupnem položaju.

Okvir, znotraj katerega je mogoče rešiti velik del problemov, je ratificiran socialni sporazum, ki je podlaga za izplačilo denarnega nadomestila brezposelnim delavcem. Spremenjeni sporazum bo omogočal, da bodo tudi delavci z začasnim prebivališčem v Sloveniji prejemali denarno nadomestilo za brezposelnost. Predsednik bo po svojih močeh poskušal pospešiti ratifikacijo tako na slovenski kot bosanski strani. Pričakovati je, da bo doma sporazum ratificiran do konca meseca, saj je uvrščen na dnevni red februarske seje državnega zbora, v BiH pa bo ratificiran predvidoma marca. Ko bo veljaven, bodo delavcem, katerim pravice zdaj mirujejo, če si bodo uredili začasno bivanje in bodo na trgu dela prijavljeni kot aktivni iskalci zaposlitve, izplačevali nadomestilo toliko mesecev, kot jim je bilo z odločbo priznano.

V državnem zboru, na matičnem odboru, je tudi že predlog zakona o zaposlovanju in delu tujcev, ki bo sprejet v prvi polovici leta. Predsednik Türk je kot možno rešitev omenil še redifinicijo jamstvenega sklada, o čemer bo ponovno govoril s predsednikom vlade Borutom Pahorjem. Meni tudi, da bi morala vlada problemu delavcev v delavskih domovih nameniti posebno pozornost in poskušati najti finančni instrument za urgentno reševanje tega problema. »Verjetno se da do prihodnje seje vlade kaj pripraviti,« razmišlja predsednik države. K reševanju težav pa je pozval tudi vse slovenske sindikate, ki so po njegovem preveč pasivni.