Tehnološki park bo z energijo oskrboval Petrol

Tehnološki park Ljubljana in Petrol sta podpisala pogodbo na podlagi katere bo Petrol z električno energijo oskrboval Tehnološki park Ljubljana Brdo.

Objavljeno
20. marec 2007 17.19
Podžupanja jadranka
Ljubljana - Direktor Tehnološkega parka Ljubljana in predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski sta danes v Ljubljani podpisala pogodbo o 1,55 milijona evrov vrednem projektu, v okviru katerega bo Petrol zagotavljal celovito oskrbo z električno energijo za prvih sedem objektov Tehnološkega parka Ljubljana Brdo. Petrol bo električno energijo zagotavljal iz trigeneracijske energetske centrale, ki bo zagotavljala tako toploto in hlad kot tudi električno energijo.

Tehnološki park Ljubljana bo v 15 letih odplačal izvedene investicije

Tehnološki park Ljubljana je soinvestitor projekta. Pri financiranju bo udeležen s 14 odstotkov vrednosti, medtem ko bo Petrol zagotovil 86 odstotkov. Investicijo bodo po besedah namestnika direktorja sektorja za energetike v Petrolu Saša Ugrine pokrili v obdobju 15 let, skozi to obdobje bo namreč Tehnološki park Ljubljana počasi odplačeval izvedene investicije. "Po 15 letih celotna energetska centrala preide v last Tehnološkega parka Ljubljana brezplačno," je povedal Ugrina.

Lesjak je poudaril, da se bodo v celotnem kompleksu odvijale aktivnosti, za katere je oskrba z energijo in neprekinjeno napajanje velikega pomena. V izboru, ki je trajal dobrih šest mesecev, je bilo po njegovih besedah v igri več ponudnikov. Po mnenju strokovne komisije pa je bil izbran konzorcij, ki ga sestavljata družba Petrol in Petrol Energetika Ravne.

Kryžanowski je ob tem izpostavil usmeritev Evropske unije in ostalega sveta k zmanjšanju izpustov ogljikovega dioksida, kar je po njegovih besedah moč uresničiti tudi s tovrstnimi projekti. Petrol je po njegovih besedah podoben projekt izvedel že v bolnišnici Brežice. Tam se je izkazalo, da so ti projekti "zelo spodbudni" in da lahko tovrstni projekti na dolgi rok tudi zmanjšujejo porabo vseh vrst energentov, kar zmanjšuje energetsko odvisnost Slovenije in pripomore tudi k manjšim izpustom toplogrednih plinov, je ocenil.

Trigeneracija bo zasnovana na električnem generatorju s plinskim motorjem. Sicer pa je Ugrina povedal, da ocenjena poraba energije znaša 700.000 do 800.000 kubičnih metrov zemeljskega plina letno, medtem ko bo poraba elektrike odvisna od podjetij, ki bodo v parku opravljala svojo dejavnost. Lesjak pa je dodal, da ima tehnološki park v prihodnje tudi veliko možnost obnovljivih virov energije.