Telekom je začel z gradnjo optičnih omrežij

Telekom Slovenije v teh dneh začenja z intenzivno gradnjo optičnih dostopovnih krajevnih omrežij v tehnologiji FTTH (Fiber to the Home). Gre za največji letošnji projekt tega podjetja.

Objavljeno
29. januar 2007 14.03
Tiskovna konferenca Telekoma mag.Andrej Vizjak in mag.Bojan Dremelj
Ljubljana - Družba Telekom Slovenije v teh dneh začenja z intenzivno gradnjo optičnih dostopovnih krajevnih omrežij v tehnologiji FTTH (Fiber to the Home). Gre za največji letošnji Telekomov projekt, ki obenem predstavlja razvojni in tehnološki prehod z bakrenih vodnikov na optična vlakna, so povedali predstavniki Telekoma.

Vrednost omenjenega projekta za letošnje leto se giblje na ravni od 50 do 60 milijonov evrov, je pojasnil član uprave Telekoma Slovenije Željko Puljič in dodal, da se to nanaša na infrastrukturo in opremo. Pri gradnji optičnih omrežij se bo Telekom na začetku usmeril na območja, kjer imajo kabelsko kanalizacijo že zgrajeno ali jo bodo začeli graditi v kratkem in dodatna zemeljska dela niso potrebna.

Na začetku predvsem mestna območja

To je predvsem v nekaterih predelih večjih mest, kot so Nova Gorica, Ljubljana, Maribor, Novo mesto, Murska Sobota, Celje, Kranj, Koper in Domžale. Ob tem v Telekomu načrtujejo, da bodo letos v promet vključili okrog 50.000 optičnih priključkov. Priključke bodo tržili in prodajali sami in ne več preko drugih ponudnikov.

Projekt izgradnje optičnih dostopovnih omrežij sicer sodi med štiri ključne cilje v strategiji Telekoma, ki jih bo ta letos še posebej zasledoval, je dejal podpredsednik Telekomove uprave Dušan Mitič. "Prvi cilj v letošnjem letu je, da Telekom še bolj resno vstopi na mednarodno tržišče, predvsem na trge držav jugovzhodne Evrope. Že v lanskem letu smo naredili prve tri korake, letos bomo to zelo resno nadaljevali," je povedal Mitič.

Drugi strateški cilj Telekoma je, da postane resen igralec na področju sistemske integracije, tretji pa dvig interne sposobnosti za skrb za uporabnike (CRM - customer relationship management). Četrti strateški cilj pa se nanaša na širokopasovni dostop in vsebine.
Osnovna Telekomova ponudba na optičnih priključkih bo temeljila na ponudbi Siola, Telekomove hčerinske družbe, ki je sicer v fazi pripojitve k matični družbi (pripojitev bo končana s 1. aprilom). Vendar pa bo ob nespremenjenih cenah nadgrajena. "Od aprila naprej bomo blagovne znamke in storitev, ki jih ponuja Siol, ter blagovne znamke in storitve, ki jih ponuja Telekom, ponujali skupaj v različnih paketih," je povedal Mitič.

Prehod na optiko za Siolove naročnike brezplačen

Dosedanji Siolovi naročniki bodo tako lahko s tehnologij ADSL, ADSL2+ in VDSL2 in svojimi paketi na optiko prešli brezplačno, pri čemer se jim bo povečala zagotovljena hitrost prenosa podatkov v obe smeri. Pri tem v Telekomu poudarjajo, da bodo hitrosti na optiki simetrične. Poleg tega bodo lahko naročniki izbirali najrazličnejše storitve vsako posebej ali v kombinaciji z drugimi. Če se bodo tako odločili, bodo lahko optična vlakna na primer uporabljali samo za telefonijo, lahko pa v kombinaciji s kabelsko televizijo ali IP-televizijo ali obema hkrati.

V Telekomu so se pri uvajanju tehnologije FTTH sicer odločili za način točka točka s po dvema optičnima vlaknoma do vsakega naročnika. Tak način bo po zagotovilih operaterja omogočil večjo zanesljivost in hitrost delovanja ter nekatere dodatne storitve, kot je na primer kabelska televizija.

Prenos standardno do 100 Mbit/s

Tehnologija FTTH je sicer namenjena predvsem individualnim naročnikom, vendar pa ne samo njim, še poudarjajo v Telekomu in dodajajo, da optične povezave že dlje časa zagotavljajo večjim poslovnim uporabnikom. Optična omrežja, kot je znano, omogočajo zelo visoke hitrosti prenosa podatkov, standardno do 100 Mbit/s, lahko pa tudi do in nad 1 Gbit/s, pri čemer je oblikovanje ponudbe odvisno od povpraševanja. Telekom ob tem na hrbteničnem optičnem omrežju že zagotavlja hitrost 10 Gbit/s.

Optična omrežja so z navedenimi hitrostmi primerna za vse sedanje in bodoče storitve, kot so širokopasovni dostop do interneta, telefonija, internetna televizija, video na zahtevo, zasebni videorekorder na strežniku, spletne igre in druge večpredstavnostne storitve.

Ker bo Telekom optična omrežja gradil postopoma, bo še naprej širil in uvajal tudi druge širokopasovne tehnologije. Poleg že obstoječih tehnologij iz nabora xDSL bodo tako kmalu komercialno uvedli še drugo generacijo VDSL2, čez tri mesece pa bodo končali s preizkušanjem in uvedli brezžično tehnologijo Wimax, za katero so koncesijo dobili lani.