Telekom na Kosovu podpisal pogodbo za drugega operaterja

Telekom je podpisal pogodbo o licenci za 2. operaterja mobilne telefonije na Kosovu. Licenco je pridobil potem, ko na javnem razpisu izbrani koncesionar Kosmocell ni plačal licenčnine.

Objavljeno
06. marec 2007 18.02
Priština/Ljubljana - Predsednik uprave Telekoma Slovenije Bojan Dremelj, glavni izvršni direktor Mobitela Klavdij Godnič in Akam Ismaili iz Telekomove hčerinske družbe Ipkonet so danes v Prištini z direktorjem kosovske agencije za telekomunikacije Antonom Berisho podpisali pogodbo o licenci za drugega operaterja mobilne telefonije na Kosovu. S tem je bil izpolnjen še zadnji razpisni pogoj, potem ko je konzorcij omenjenih treh družb že 22. februarja poravnal celotno koncesnino v višini 75 milijonov evrov.

Ceku: Nov ponudnik pomeni nove investicije in dodatne zaposlitve

Podpisa pogodbe se je udeležil tudi predsednik kosovske vlade Agim Ceku, ki je izrazil veselje nad dokončno sklenjeno pogodbo, ki je pomembna tudi za lokalno prebivalstvo. S tem bo namreč po njegovih besedah omogočena konkurenca in s tem večja ponudba na področju telekomunikacij na Kosovu.

"Sicer pa prihod novega ponudnika mobilnih storitev ni pomembna le zaradi večje ponudbe, pač pa tudi zato, ker bo med drugim omogočila nove investicije v telekomunikacijsko infrastrukturo, razvoj, s tem pa tudi dodatne zaposlitve," je pred podpisom dejal Ceku. Povedal je, da so se k temu zavezali novi koncesionarji, zato bodo uresničevanje njihovih obljub v naslednjem obdobju zelo dobro spremljali, vendar verjame, da bodo dogovori izpolnjeni.

Izgradnja omrežja bo Telekom stala 200 milijonov evrov

Poleg 75 milijonov evrov koncesnine bo skupina Telekom Slovenije preko družbe Ipkonet v gradnjo mobilnega omrežja na Kosovu vložil še dobrih 120 milijonov evrov, skupaj torej skoraj 200 milijonov evrov, s čimer postaja Telekom Slovenije eden največjih slovenskih investitorjev na Kosovu.

Z gradnjo omrežja bodo začeli takoj in osnovno infrastrukturo končali še pred koncem letošnjega leta, tako da bodo prve storitve uporabnikom lahko ponudili še letos. Prednostno bodo pokrili večja mesta in tako imenovani kosovski mestni obroč. V skupini Telekom Slovenije načrtujejo, da bodo v prihodnjih petih letih dosegli 50-odstotni tržni delež in v osmih letih pridobili okoli milijon naročnikov.

Sicer pa ima Telekom Slovenije s svojo hčerinsko družbo Ipkonet velike načrte tudi na drugih področjih elektronskih komunikacij, zlasti na fiksnem delu, internetu in sistemskih integracijah.

Kot poudarjajo v Telekomu Slovenija so na prodor na perspektivni kosovski trg elektronskih komunikacij ponosni, še zlasti, ker je širitev poslovanja na tuje trge rdeča nit dolgoročne strategije poslovanja in razvoja skupine.

Telekom Slovenije je licenco pridobil pretekli mesec, potem ko na mednarodnem javnem razpisu izbrani koncesionar mobilne telefonije Kosmocell v predvidenem roku ni plačal licenčnine. Kosovska agencija za telekomunikacije mu je zato v skladu z zakonodajo odvzela licenco in jo dodelila omenjenemu drugouvrščenemu konzorciju. Telekom Slovenije oz. njegova hčerinska družba Ipkonet je za 15-letno licenco ponudil 75 milijonov evrov.

Prvi razpis na zahtevo misije ZN na Kosovu razveljavljen

S podpisom pogodbe so razrešeni vsi dosedanji zapleti okoli mednarodnega razpisa za drugega operaterja. Na prvem leta 2004 je bil izbran slovenski Mobitel skupaj z domačo družbo Mobikos, a so morali razpis na zahtevo misije ZN na Kosovu (UNMIK) razveljaviti.

Na drugi razpis se je odzvalo šest družb z zavezujočimi ponudbami, od katerih je agencija dve zavrnila, tako da so v tekmi ostali Kosmocell, Ipkonet, avstrijski Mobilkom in Team Kosova. Kosmocell je za 15-letno licenco ponudil 81 milijonov evrov, na drugo mesto se je uvrstila Telekomova hčerinska družba Ipkonet, ki je ponudila 75 milijonov evrov, in na tretje mesto avstrijski Mobilkom, ki je ponudil 65 milijonov evrov.

Telekom Slovenije je lani resno vstopil na trge jugovzhodne Evrope. Pod svoje okrilje je namreč pridobil makedonski Ipkonet, kosovski Onnet in Blicnet v Republiki srbski. Poleg tega se zanima tudi za vstop na srbski in hrvaški trg.