Telekom plačal koncesnino na Kosovu

Konzorcij Telekoma Slovenije, Mobitela in Ipkoneta je s plačilom koncesnine tudi formalnopravno izpolnil vse razpisne pogoje in pridobil licenco za drugega mobilnega operaterja.

Objavljeno
22. februar 2007 15.13
Bojan Dremelj bo Telekom popeljal na borzo
Ljubljana/Priština - Konzorcij Telekoma Slovenije, Mobitela in Ipkoneta, ki je zmagal na mednarodnem razpisu za drugega operaterja mobilne telefonije GSM na Kosovu, je danes opoldne pristojni kosovski agenciji za telekomunikacije plačal celotno koncesnino v vrednosti 75 milijonov evrov. S tem je tudi formalnopravno izpolnil vse razpisne pogoje in pridobil licenco za drugega mobilnega operaterja, so danes sporočili iz Telekoma Slovenije.

V skupini Telekom Slovenije so prepričani, da je odločitev kosovske agencije za telekomunikacije o podelitvi koncesije tako postala dokončna. Telekomu Slovenije je, kot je znano, uspelo pridobiti licenco za drugega mobilnega operaterja na Kosovu, potem ko Kosmocell, na mednarodnem javnem razpisu izbrani koncesionar mobilne telefonije, v predvidenem roku ni plačal licenčnine. Zato mu je kosovska agencija za telekomunikacije v skladu z zakonodajo v torek odvzela licenco in jo dodelila drugouvrščenemu, torej omenjenemu konzorciju Telekoma Slovenije, Mobitela in Ipkoneta.

Telekom kupil zmago?

Po današnjem pisanju časnika Dnevnik avstrijski Mobilkom, ki se je prav tako prijavil na omenjeni razpis na Kosovu in se uvrstil na tretje mesto, namiguje, da je Telekom Slovenije zmago na razpisu na Kosovu kupil od konzorcija Kosmocell in kosovskega podjetnika Ekrema Luke, ki je na razpisu dal najbolj ugodno ponudbo, nato pa v torek nepričakovano ni vplačal 81 milijonov evrov koncesije.

Avstrijski Mobilkom bo zaradi, kot trdijo, "netransparentnega vodenja postopka, ki ga dokazuje dejstvo, da rezultati ocenjevanja niso bili in ne bodo posredovani javnosti", spodbijal odločitev, da kosovski regulator drugo koncesijo za opravljanje storitev mobilne telefonije zdaj dodeli Telekomu Slovenije, še piše Dnevnik.

Zapleti tudi pri prvem razpisu

Pred 14 dnevi zaključeni postopek je bil že ponovljeni javni mednarodni razpis za drugega operaterja mobilne telefonije na Kosovu. Tudi med prvim, ki so ga razpisali leta 2004, je bilo veliko zapletov in so ga na koncu celo razveljavili. Takrat je zmagal konzorcij kosovske družbe Mobikos in slovenskega Mobitela, vendar je morala kosovska vlada na zahtevo misije ZN na Kosovu (UNMIK) razpis razveljaviti.

Na drugi razpis se je odzvalo šest družb z zavezujočimi ponudbami, od katerih je agencija dve zavrnila, tako da so v tekmi ostali Kosmocell, Ipkonet, avstrijski Mobilkom in Team Kosova. Kosmocell je za 15-letno licenco ponudil 81 milijonov evrov, na drugo mesto se je uvrstil Ipkonet, ki je ponudil 75 milijonov evrov, in na tretje mesto avstrijski Mobilkom, ki je ponudil 65 milijonov evrov.

Kot v današnji izdaji pišejo Finance, namerava Ipkonet po neuradnih informacijah poleg 75 milijonov evrov koncesnine za razvoj infrastrukture, predvsem za postavitev 500 baznih postaj, nameniti še dodatnih 250 milijonov evrov. V štirih do petih letih nameravajo pridobiti milijon uporabnikov, od katerih jih bo le pet odstotkov naročnikov.