Telekom se zanima za srbski Eunet

Telekom Slovenije se zanima za nakup prvega srbskega ponudnika internetnih storitev Eunet. Razpis za privatizacijo naj bi objavili šele v maju.

Objavljeno
01. februar 2007 13.28
Ljubljana/Beograd - Telekom Slovenije se zanima za nakup srbskega ponudnika internetnih storitev Eunet. Mednarodni razpis za privatizacijo tega prvega srbskega komercialnega ponudnika internetnih storitev naj bi objavili šele v maju, zato je o vsaki odločitvi še prezgodaj govoriti, je poudaril izvršni direktor Euneta Saša Marković, a potrdil pogovore s predstavniki slovenske družbe. Po njegovih besedah je zanimanje za nakup Euneta izrazilo še nekaj podjetij.

Naprodaj bodo najprej ponudili del lastniškega deleža Euneta, katerega je imela včasih v lasti banka Astra, ki je v postopku likvidacije, je izjavil Marković. "Načrtujemo, da bomo maja objavili razpis, na katerem bomo ta lastniški delež prodali najboljšemu ponudniku," je dejal ter zagotovil, da bo celoten postopek popolnoma javen in zakonit.

Potrdil je, da so se o tej temi že pogovarjali s predstavniki Telekoma Slovenije. "Slovenski Telekom je izrazil zanimanje, vendar razen izredno korektnih in prijateljskih pogovorov o tem ni mogla biti sprejeta nobena odločitev, saj razpis še ni bil objavljen," je poudaril.

Kot so povedali v Telekomu Slovenije, je širitev na tuje trge zanje vitalnega pomena, pri čemer so med prioritetnimi trgi države na območju jugovzhodne Evrope. "Srbija je privlačen trg, ki ima velik potencial, zato se tudi tam dogovarjamo s potencialnimi partnerji," je povedala Telekomova predstavnica za stike z javnostjo Darinka Pavlič Kamien. Vendar pa z nobenim podjetjem še ni bil sklenjen kakšen dokončen dogovor, zato zaenkrat več informacij ne morejo razkriti.

Za Eunet se zanimajo tudi drugi

Poleg Telekoma Slovenije so zanimanje za nakup Euneta pokazali še v nekaj drugih podjetjih. Kot je ocenil Marković, bo razpis za Eunet priložnost, da naprodaj ponudijo tudi večinski ali stoodstotni lastniški delež družbe ali pa, da mu najdejo strateškega partnerja, ki bi ga dokapitaliziral. "Vse je odvisno od tega, kakšne bodo ponudbe," je pojasnil.

Eunet obvladuje približno 30 odstotkov srbskega trga internetnih storitev in ima približno 200.000 uporabnikov prek klicnega dostopa ter 8000 naročnikov na ADSL. S ponudbo internetnih storitev je začel leta 1995, od tedaj pa je vzpostavil omrežje v 13 srbskih mestih z 10 nacionalnimi vozlišči in skupaj 120 zaposlenimi.

Telekom Slovenije je, kot je znano, lani resno vstopil na trge jugovzhodne Evrope. Pod svoje okrilje je namreč pridobil makedonski Ipko.net, kosovski On.net in Blic.net v Republiki srbski. Poleg tega se poteguje na razpisu za drugega mobilnega operaterja na Kosovu, zanima pa se tudi za vstop na hrvaški trg.