Telekom v prvem polletju z dobičkom

Skupina Telekom Slovenije je v prvem polletju ustvarila 410,8 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je za odstotek manj kot v enakem obdobju lani, čisti dobiček pa je znašal 26,4 milijona evrov.

Objavljeno
28. avgust 2009 12.01
Telekom Slovenije
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Ljubljana - Skupina Telekom Slovenije je v prvem polletju ustvarila 410,8 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je za odstotek manj kot v enakem obdobju lani, čisti dobiček pa je znašal 26,4 milijona evrov. Poslovni prihodki matične družbe so dosegli 201 milijon evrov, čisti dobiček pa 63,6 milijona evrov.

S polletnim poslovanjem se je v sredo seznanil nadzorni svet družbe, uprava družbe pa poslovanje podrobneje predstavlja na novinarski konferenci, ki pravkar poteka v Ljubljani.

 

Umiritev na prihodkovni strani skupine Telekom Slovenija je posledica gospodarske krize, vendar tudi "zelo restriktivnih in včasih nerazumljivih ukrepov regulatorja, spremenjenih razmer na trgu elektronskih komunikacij in nadaljnjega upadanja prometa pri klasičnih telefonskih storitvah", navajajo v Telekomu. Rahel upad prihodkov so spremljali višji odhodki zaradi nižjih marž oziroma višjih stroškov zagotavljanja novih multimedijskih storitev, kar velja zlasti za avtorske in programske pravice.

 

V tem obdobju so postale zelo pereče tudi neplačane zapadle terjatve do domačih operaterjev elektronskih komunikacij, ki so presegle sedem milijonov evrov, kar neposredno vpliva na poslovni rezultat skupine Telekom Slovenije.

 

Telekomova hčerinska družba Mobitel je v prvih šestih mesecih ustvarila 200,6 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je 11 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju, čisti dobiček pa je upadel za 41 odstotkov na 19,3 milijona evrov.

 

Skupina Telekom Slovenije je v tem obdobju za naložbe namenila 80 milijonov evrov. Od tega je Telekom Slovenije za naložbe porabil 31,1 milijona evrov, Mobitel 25,6 milijona evrov, kosovski Ipko 13,6 milijona evrov, druge družbe v Sloveniji 4,5 milijona evrov in druge družbe v tujini 5,4 milijona evrov. Omenjene naložbe so bile usmerjene predvsem v gradnjo in posodabljanje telekomunikacijskih omrežij in opreme.

 

V prvi polovici leta se je nadaljeval trend upadanja števila klasičnih telefonskih priključkov. Po drugi strani se je nadaljevala rast širokopasovnih priključkov, in sicer jih je bilo več za 21 odstotkov. V Telekomu Sloveniji se je število širokopasovnih priključkov povečalo za 14 odstotkov na 209.826, medtem ko jih je bilo na trgih jugovzhodne Evrope 128.121, od tega na Kosovu 81.324.

 

Skupno število uporabnikov Mobitela se je sicer zmanjšalo za štiri odstotke na 1.189.730 priključkov, vendar se je število naročniških priključkov povečalo za pet odstotkov.