TEŠ 6 na referendum

V energetiki je nekakšno mučno soglasje, da je šesti blok TEŠ nujen, sicer Slovenija ne bo energetsko varna. Robert Golob pravi, da ni tako, za socialo bi lahko poskrbeli tudi ceneje. Še posebno pa za svetlejšo prihodnost, ki je TEŠ 6 ne daje.

Objavljeno
29. november 2010 10.47
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Je šesti blok Termoelektrarne Šoštanj nujen za varnost oskrbe Slovenije?

Tak, kot je načrtovan, ni nujen. Nujno za varnost oskrbe z elektriko je to, da v Šoštanju ostane energetska lokacija do leta 2025. Za to je dovolj tudi manjši blok.

Nakup in uporaba tuje tehnologije ni posebna dodana vrednost in potisk v razvoj.

Res ne vidim posebne dodane vrednosti TEŠ 6. Le pri uporabi domačega lignita je možna dodana vrednost, razvoj tehnologije izkopa premoga ali kaj podobnega. Ravno zato je velikanska škoda, da pri kupovanju opreme niso uporabili instrumenta protidobav. To bi bila izjemna dodana vrednost, ki so se ji odpovedali po izjemni neumnosti. Že zaradi tega bi morali pred poldrugim letom, ko je bil še čas, prekiniti pogodbo. A je bil takrat Janez Kopač proti, ker bi izgubili 25 milijonov evrov.

Zakaj vi ne sodelujete v projektu?

Predvsem je to veliko predrag projekt. To ni razvojni ali ekonomski, temveč socialni projekt, naj se nehajo sprenevedati. Ampak sociala se ureja s čim bolj minimalnimi stroški, ne z megalomanskimi projekti.

Kaj pa alternative, obnovljivi viri energije?

Obnovljivi viri so velika priložnost za vse. Ampak ne smemo se omejiti na vire, treba je v razvoj tehnologij za izrabo teh virov, kar bi lahko potem prodajali drugim. V to bi morala denar vložiti država, lahko pa bi prišel iz protidobav za TEŠ 6. Francozom bi denimo dobavili za 600 milijonov evrov sončnih celic. Vzporedno s projektom TEŠ 6. Še pri patrijah smo imeli protidobave, tu pa nič.

O projektu se vsebinsko praktično ne govori več.


Zdaj je tišina, vsi so se umaknili v luknje. Vedo, da so ljudje zdaj proti projektu in da bodo imeli težko delo v parlamentu, ki bo potrjeval poroštva za posojila. Ampak če kdor koli meni, da je treba projekt TEŠ 6 še predihati, naj ga čim prej pošlje v parlament. Ta ga bo tako dal na referendum.

Zdaj skušajo nekako omejiti referendumsko mrzlico.

Ne dvomim, da ima pri tem TEŠ 6 precej veliko vlogo.