Tisti, ki bo zmagal v španskem pokalu, bo finančno na izgubi

Prvič po 21 letih se bosta v finalu španskega pokala srečala velikana španskega nogometa, kluba Barcelona in Real Madrid. Vendar pa je na tej tekmi vsaj strogo finančno gledano bolje izgubiti kot zmagati.

Objavljeno
04. februar 2011 14.21
Anže Voh Boštic, delo.si
Anže Voh Boštic, delo.si
Temu je tako zaradi majhnih prihodkov, ki jih bo kluboma prinesla tekma finala španskega kraljevega pokala, in dejstvo, da si bosta morala zaslužek deliti z drugimi. Ker bo zmagovalno moštvo moralo svojim nogometašem izplačati bonuse, bo to za zmagovalce pomenilo, da se bodo po analizah že znašli v neto izgubi glede na to tekmo, poroča agencija Bloomberg.

Vsak izmed klubov bo z naslova televizijskih pravic prenosa finala, ki se bo zgodil 20 aprila, dobil okoli 300 tisoč evrov, dohodke od prodaje vstopnic in oglasnega prostora pa bosta morala kluba deliti s špansko nogometno zvezo in lastnikom štadiona, na katerem se bo finale odigral. Jose Maria Gay, profesor računovodstva na barcelonski univerzi je izračunal, da vsi ti dohodki in še dodaten milijon evrov nagrade za zmagovalce ne bodo zadostovali za izplačilo bonusov igralcem zmagovalne ekipe.

Seveda pa v analizo niso všteti posredni pozitivni učinki, katerih se lahko nadeja zmagovalec pokala. Mednje lahko štejemo boljše izhodišče zmagovalnega kluba pri pogajanjih o nadaljnji prodaji pravic za prenos tekem in pogajanjih s sponzorji, večje prodaje vstopnic za naslednje tekme, dresov in ostalih spominkov, ter večje povpraševanje po oglasnem prostoru.

Nenazadnje pa je zmaga tudi prestižnega pomena. Barcelona ima v tem tekmovanju že zmag 25, Athletic Bilbao 23, Real Madrid pa 17.