Tomaž: Prihod na vrh NLB so mi preprečili lobiji

Nesojeni favorit za predsednika uprave NLB Aljoša Tomaž meni, da so mu prihod na vrh banke onemogočili lobistični konstrukti, zato se za vodenje ne bo več potegoval.

Objavljeno
03. september 2009 16.03
Aljoša Tomaž (Abanka Vipa)
Ka. Ž.
Ka. Ž.
Ljubljana - Aljoša Tomaž, predsednik uprave KD Banke, sicer pa nesojeni favorit za predsednika uprave Nove Ljubljanske banke (NLB), je v intervjuju za STA pojasnil, da so mu prihod na vrh NLB preprečili lobiji. Ti so se, kot pravi Tomaž, "organizirano, tudi preko medijev, s konstrukti iz nedavne preteklosti (NFD, Zavarovalnica Triglav) in širjenjem laži lotili moje kredibilnosti." Kdo naj bi stal za tem, ne ve, verjetno pa naj bi šlo za "ljudi, ki si niso želeli sprememb, ki jih banka potrebuje."

 

Aljošo Tomaža naj bi h kandidaturi spodbudili signali, "tudi iz vladnih krogov," ki naj bi mu dali vedeti, da se nanj resno računa. Kot je pojasnil Tomaž, je pred sejo nadzornega sveta opravil "neke vrste zaslišanje" pred kadrovsko komisijo in z dvema članoma nadzornega sveta, medtem ko naj razgovorov s politiki, člani uprave NLB ali lobisti ne bi imel.

 

Vodja KD Banke v intervjuju pojasnjuje, da je imel ob predstavitvi pred nadzornim svetom kar dober občutek, presenetili sta ga le vprašanji "ali bi bil spet pripravljen potegniti potezo prodaje NFD kot potezo proti oblasti in ali spadam med "old boyse", ki se nočejo odreči svojih pozicij," vendar meni, da to ni bil razlog za njegov neuspeh.

 

Na vprašanje, ali se bo še potegoval za vodenje NLB, dolgoletni bančnik odgovarja, da "niti za milijon evrov," ob tem pa dodaja, da stanje v NLB, ki že skoraj pol leta nima pravega vodstva, zagotovo ni dobro: "Vlada ne more prelagati odgovornosti za imenovanje uprave NLB na druge (nadzorni svet)."