Toyota presenetila s povratkom k dobičku

Japonska Toyota je v drugem poslovnem četrtletju zabeležila 21,8 milijarde jenov čistega dobička (162,6 milijona evrov). Dobiček je sicer za 84 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani, a po treh zaporednih negativnih četrtletjih je analitike pozitivno presenetil.

Objavljeno
05. november 2009 11.03
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Tokio - Toyota je v preteklem poslovnem letu, ki se je končalo z letošnjim marcem, ustvarila 436,9 milijarde jenov čiste izgube, kar je bila prva celoletna izguba v njegovi zgodovini.

Kljub 24 odstotkov manjšim prihodkom od prodaje v drugem poslovnem četrtletju se je Toyota izvlekla iz rdečih številk. Še v prvem četrtletju poslovnega leta je največji svetovni avtomobilski proizvajalec zabeležil izgubo v višini 77,8 milijarde jenov.

V prvem polletju tega poslovnega leta pa je Toyota zabeležila 56 milijard jenov čiste izgube, potem ko je v enakem obdobju lani ustvarila 493,4 milijarde jenov čistega dobička.

Toyota je obenem napovedala, da bo v letošnjem letu prodala 7,03 milijona vozil in ne 6,6 milijona, kolikor je sprva ocenjevala. Obenem je izboljšala tudi napovedi glede poslovanja, saj naj bi v tem poslovnem letu pridelala le 200 milijard jenov čiste izgube (in ne 450 milijard), izguba iz poslovanja pa naj bi znašala 350 milijard jenov (in ne 750 milijard).

V prvih šestih mesecih leta je Toyota po svetu sicer prodala 3,13 milijona vozil, kar je 26,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Toyota tako kot drugi japonski proizvajalci še vedno trpi zaradi močnega jena, ki draži japonski izvoz, kljub temu pa so vsi največji - poleg Toyote še Honda in Nissan v drugem trimesečju izboljšali rezultate. Medtem ko Toyota na ameriškem trgu še vedno beleži relativno slabe rezultate, pa jo rešuje predvsem močna rast prodaje na Kitajskem.