Danes je svetovni dan dostojnega dela

Na posebno sporočilo 7. oktobra opozarjajo slovensko društvo za Združene narode in svobodni sindikati.

Objavljeno
07. oktober 2014 12.44
jsu*protest sindikatov
K. F., gospodarstvo
K. F., gospodarstvo

Ljubljani – Danes je svetovni dan dostojnega dela, ki ga  Mednarodna konfederacija sindikatov obeležuje od 7. oktober od leta 2008, na svoji spletni strani opozarja Društvo za Združene narode za Slovenijo.
»Letošnji dan se posebej osredotoča na zaposlovanje mladih, sindikati po vsem svetu pa bodo danes organizirali dejavnosti, da bi opozorili na pomen dostojnega dela in spoštovanje pravic delavcev,« opozarja društvo.

 ILO opozarja na brezposelnost med mladimi

Društva za Združene narode za Slovenijo opozarja na ocene  Mednarodne organizacije dela (International Labour Organisation - ILO), po katerih je na svetu svetu brezposelnih okoli 200 milijonov ljudi, od tega okoli 75 milijonov mladih, starih med 15 in 24 let. »Slika je še bolj črna v mnogih državah, kjer je imajo številni mladi slabo plačana in slabša delovna mesta. Po ocenah ILO milijoni mladih živijo v revščini, okoli 228 milijonov mladih po svetu živi z vrednostjo dveh ameriških dolarjev na dan,« poudarjajo v društvu.

Brezposelnost med mladimi je v nekaterih državah skoraj 60-odstotna, ponekod so iz trga dela izključene cele generacije mladih. Po ugotovitvah ILO iz letošnjih napovedi globalnih trendov pri zaposlovanju mladih je kriza nesorazmerno ostro vplivala na mlade, še posebej mlade v razvitih ekonomijah.

Zsss opozarja na sporne prostotrgovinske sporazume

Na mednarodni dan dostojnega dela opozarjajo tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (Zsss). Njen predsednik Dušan Semolič je ob svetovnem dnevu dostojnega dela objavil sporočilo za javnost, v katerem opozarja na aktualno polemiko o prostotrgovinskih sporazumih. Posebej opozarja na mehanizem  ISDS ((Investor-to-state dispute settlement), ki so ga voditelji Kanade in EU v celoviti gospodarski trgovinski sporazum (CETA). Konec septembra so namreč na vrhu v Ottawi naznanili konec pogajanj o dveh ključnih sporazumih:  o strateškem partnerstvu (SPA) ter celovitem gospodarskem in trgovinskem sporazumu. Tega morajo zdaj potrditi še članice EU in Evropski parlament.

Predsednik Zsss v povezavi z mehanizmom ISDS predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič ISDS opozarja: » V bistvu in glede na prakso multinacionalk je to možnost, da korporacije tožijo države zaradi zakonov, ki so tako ali drugače »slabi za podjetništvo«. Kaj to pomeni, si lahko v praksi ogledamo že danes, na podlagi pogosto kritiziranega Severnoameriškega sporazuma o prosti trgovini (NAFTA). Podjetje z imenom Lone Pine Resources tako na primer na podlagi Severnoameriškega sporazuma o prosti trgovini toži kanadsko vlado za 250 milijonov dolarjev in to samo zato, ker je Quebec začasno prepovedal uporabo metodo »frackinga«, torej razbijanja zemeljskih plošč zaradi pridobivanja plina, ki imajo zelo slabe posledice za okolje, saj vplivajo na potrese in onesnažujejo vodne vire s plinom, ki se pomešan z vodo znajde tudi v pipah nič hudega slutečih uporabnikov tako »oplemenitene« vode.«

Vprašanje za slovensko politiko

Semolič  prek sporočila za javnost sprašuje slovensko politiko: »In kje je tu Slovenija? Kakšno je uradno stališče Slovenije o mehanizmu ISDS?

Ob svetovnem dnevu dostojnega dela opozarja na povezavo med spornim mehanizmom ISDS in pravicami delavstva: »Ali nam bodo prostotrgovinski sporazumi z vgrajeno varovalko za zaščito investitorjev res prinesli izobilje dostojnega dela? Ali pač tržno liberalizacijo za delavce in pravni protekcionizem za kapital? Kot se je to zgodilo v primeru Severnoameriškega sporazuma o prostim trgovini in širitvi »maqulidor«, to je tovarn na meji med Mehiko in ZDA, ki so znane po izjemno slabih delovnih pogojih?«

Slovensko gibanje za dostojno delo in socialno družbo ob svetovnem dnevu dostojnega dela predstavlja projekt Obrazi prekernega dela, namenjenega osveščanju delavcev o njihovih pravicah.

Podrobnosti o spornih prostotrgovinskih sporazumih, na katere opozarjajo sindikati in različna civilja gibanja si je mogoče ogeldati na spletni strani, ki opozarja na tako imenovani decentralizirani evropski dan akcije proti sporazumom.