Dobrovita je prvo invalidsko podjetje v geodeziji

Podjetje je s pomočjo evropskih sredstev odprli nova delovna mesta za teže zaposljive osebe z višjo izobrazbo.

Objavljeno
03. september 2015 19.07
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana – Družba za usposabljanje in zaposlovanje invalidov Dobrovita je uspešno zagnala novo dejavnost geodezije, ki zaposluje pet oseb, od tega tri iz ranljive skupine. Tako je prvo invalidsko podjetje, ki deluje na področju geodezije.

Po besedah direktorja podjetja Igorja Pavla se je nov oddelek uspešno spoprijel z vsemi priložnostmi in izzivi na trgu, s kakovostnimi storitvami pa jim je uspelo pridobiti dovolj naročnikov, ki jim omogočajo delovanje tudi po koncu financiranja za spodbujanje socialnega podjetništva. Projekt so namreč pred tremi leti prijavili na javni razpis ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za spodbujanje socialnega podjetništva in bili uspešni. Februarja letos se je financiranje izteklo, projekt so zaključili 24. avgusta, oddelek znotraj podjetja zdaj deluje samostojno. Projekt Dobrovite je eden izmed 17, ki so leta 2012 s pomočjo ministrstva za delo pridobili evropska sredstva.

Ciljni naročniki Dobrovite na področju geodezije so občine in državna podjetja, osebe zasebnega prava in fizične osebe. Uspelo jim je pridobiti dva večja naročnika iz javnih naročil, ki z obstoječimi manjšimi zagotavljajo dovolj prihodkov za obstoj. Do leta 2020 pa želijo, da bi kar 10 odstotkov prihodkov podjetja prišlo od te dejavnosti. Prav tako bi zaposlili še enega geodeta in figurante v procesu rehabilitacije.

Priročnika za male delodajalce

Kot strokovni partner pri usposabljanju invalidov za delo v geodeziji je sodeloval zavod Šentprima, ki je izpeljal vse za kakovostno integracijo oseb s posebnimi potrebami v novo dejavnost. Zavod bo iz pridobljenega in dopolnjenega znanja konec meseca izdal dva priročnika za ranljive skupine in vodstveni kader, ki bo vseboval informacije in orodja za male delodajalce pri zaposlovanju ranljivih skupin.

Dobrovita ima 85 zaposlenih, od tega 38 oseb s težavami v duševnem zdravju in drugih teže zaposljivih oseb s statusom invalida. Delujejo na področju urejanja in vzdrževanja zelenih površin, čistilnega servisa in sestavljanja proizvodov. Za zagon nove dejavnosti so se odločili, ker je dodana vrednost obstoječih dejavnosti nizka. Poleg tega so teže zaposljive osebe pri nas večinoma zaposlene na najmanj zahtevnih in plačanih delovnih mestih, kar jih dodatno stigmatizira. Med njimi jih je namreč veliko srednješolsko ali univerzitetno izobraženih, ki so sposobni opravljati delo višje zahtevnosti.

Zaposlovanje ranljivih skupin ni povsem urejeno

Kot je dejala državna sekretarka na direktoratu za invalide pri ministrstvu za delo Ana Vodičar, je zaposlovanje oseb s statusom invalidov pri nas urejeno, medtem ko za preostale ranljive skupine ni tako. Ministrstvo naj bi v kratkem objavilo razpis za učne delavnice za vse ranljive skupine.