ECD: Komaj kaj razbremenitve na trgu dela

Objavljeno
03. september 2014 16.55
bsa brezposelnost
E. R., STA
E. R., STA
Pariz − Stopnje brezposelnosti bodo prihodnje leto v večini članic Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) ostale precej nad ravnmi izpred krize, pa čeprav se bodo v nadaljevanju tega in v prihodnjem letu nekoliko znižale.

Danes objavljena najnovejša napoved OECD o zaposlovanju predvideva, da se bo povprečna stopnja brezposelnosti v 34 državah članicah v naslednjih 18 mesecih nekoliko znižala − s 7,4 odstotka v sredini leta 2014 na 7,1 odstotka ob koncu leta 2015.

V članicah OECD je brez dela skoraj 45 milijonov ljudi, kar je 12,1 milijona več kot pred izbruhom krize. Po vsem svetu pa je brezposelnih 202 milijona ljudi, še več pa jih dela za nizko plačilo in v prekernih oblikah zaposlitve.

Za območje evra OECD napoveduje zmanjšanje stopnje brezposelnosti s trenutnih 11,6 odstotka na 11,2 odstotka do konca leta 2015. Še posebej mračne so napovedi kljub zmanjšanju števila brezposelnih za Grčijo (približno 27 odstotkov) in Španijo (24 odstotkov), pa tudi za Italijo, Portugalsko, Slovaško in Slovenijo, kjer bodo ostale nad desetimi odstotki.

Norveška je članica OECD z najnižjo stopnjo brezposelnosti. Maja je bilo brez dela 3,3 odstotka za delo sposobnih Norvežanov, sledijo Japonska (3,5 odstotka), Južna Koreja (3,7 odstotka) in Avstrija (4,7 odstotka).

OECD je zaskrbljena tudi nad položajem dolgotrajno brezposelnih. Kar 16 milijonov brezposelnih v članicah organizacije oz. vsak tretji je brez dela že več kot leto dni. To je skoraj še enkrat več kot pred krizo.

Dokument analizira tudi vpliv krize na plače. Kot navaja, se je rast realnih plač od leta 2009 praktično ustavila, v številnih državah pa so se plače dejansko znižale, in sicer v povprečju za dva do pet odstotkov na leto. Ob tem OECD opozarja, da lahko počasnejša rast realnih plač in v nekaterih primerih njihovo znižanje privedejo do pritiska na slabo plačane delavce.