Nemčija: zasebno dopisovanje v službi - napaka

Pregledovanje osebne pošte zaposlenega mora biti v skladu s pravico do zasebnosti.

Objavljeno
11. september 2014 21.18
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Ko gre za zasebno elektronsko pošto med delovnim časom, tudi v Nemčiji pravila niso čisto jasna. Tako delodajalci kot zaposleni še čakajo na odločitve na vseevropski ravni, že zdaj pa je za podjetja koristno, če natančno določijo, kaj je dovoljeno in kaj ne.

Namestnik direktorja občinskega oddelka za gradnje na Spodnjem Saškem je vsak dan več ur delovnega časa porabil za pisanje in odgovarjanje zasebnih sporočil po elektronski pošti, poročajo mediji. Med drugim je veliko časa porabil za dopisovanje z morebitnimi partnerji na spletni ženitni posredovalnici, poslužil se je že tudi erotičnih storitev in sodelavci so ga zalotili med gledanjem nogometnih tekem.

Kljub temu so se morali delodajalci potruditi, da so mu lahko odpovedali delovno razmerje. Uradnik jih je tožil z izgovorom, da delodajalci niso pristojni za njegova sporočila elektronske pošte in prvostopenjsko sodišče mu je celo dalo prav. Šele spodnjesaško deželno sodišče je odločilo, da se lahko zasebno elektronsko dopisovanje med delovnim časom razume za kršitev delovnih obveznosti, četudi jih delodajalec izrecno ne prepoveduje, ampak jih samo tolerira.

Če pa so nemški delodajalci vendarle pristojni tudi za zasebno elektronsko dopisovanje svojih zaposlenih, se postavlja tudi vprašanje odgovornosti za morebitno zlorabo takšnega komuniciranja. Številni nemški delodajalci kljub temu nočejo povsem prepovedati zasebne uporabe elektronske pošte na delovnem mestu, saj lahko zaposleni, če ostajajo pri kratkih sporočilih, z njimi bolje organizirajo svoj delovni dan in tako povečujejo svojo produktivnost.

Mnogi delodajalci tudi sami z zaposlenimi komunicirajo zunaj delovnega časa ali svojim zaposlenim omogočajo prostočasne aktivnosti. Razmerja med delom in zasebnim življenjem se torej povsod vse bolj prepletajo, vsaj pri elektronskem dopisovanju in uporabi interneta pa si nemški delodajalci in tudi mnogi zaposleni želijo jasnejših pravil.

V tej državi je razumevanje pravice do zasebnosti odvisno tudi od vrste zaposlitve in statusa delodajalca. Za telekomunikacijska podjetja veljajo drugačna pravila kot za druge in te razlike niso nedolžne, saj lahko v primerih nedovoljenega nadzora nad elektronsko pošto odločajo celo o zapornih kaznih.

V federalni Nemčiji pa se pravila razlikujejo tudi med posameznimi deželami, zato vsi podpirajo odločitev pristojnih oblasti o posebni konferenci na temo uporabe interneta in elektronske pošte na delovnem mestu, ki bo oktobra.

Pri nemškem pravosodnem ministrstvu pa že zdaj menijo, da bo treba počakati tudi na pravila na ravni EU, zato strokovnjaki podjetjem svetujejo, naj jasno določijo, kaj je dovoljeno in kaj ne. Pri pregledovanju zasebnih elektronskih sporočil pa morajo upoštevati tudi pravico zaposlenih do zasebnosti, ki je v Nemčiji zaradi slabih izkušenj iz preteklosti še posebej zaščitena.