Prvi izziv uspešno pomagal mladim do zaposlitve

Prvi izziv iz leta 2012 je ob polletju letošnjega leta pokazal dobre rezultate: 78% mladih je še vedno zaposlenih.

Objavljeno
11. avgust 2014 16.46
lvi*SP/MNENJA
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

Ljubljana - Odziv delodajalcev na program subvencioniranih zaposlitev je bil nad pričakovanji. Sklenjenih je bilo 2.428 pogodb, v program pa vključenih 2.888 mladih brezposelnih, starih do 30 let. Subvencionirane zaposlitve so trajale 15 mesecev, s trimesečnim poskusnim delom. Od tega je bilo 47% žensk, 62,3% iskalcev prve zaposlitve in 49,6% iskalcev zaposlitve s V. stopnjo izobrazbe. Največ mladih so delodajalci zaposlili na delovnih mestih natakar, prodajalec, administrator, komercialist, delavec za preprosta dela in voznik, so sporočili iz Zavoda za zaposlovanje, kjer so ugotovili, da je delež ljudi, ki so ohranili zaposlitev tudi po izteku subvencije 78-odstotni. 

»Prvi izziv iz leta 2012 je tako eden najuspešnejših programov aktivne politike zaposlovanja, ki je pomembno prispeval k povečanju zaposlitvenih možnosti brezposelnih mladih in blaženju problema njihovega zaposlovanja na slovenskem trgu dela. Boljši delež ohranjenih zaposlitev beležimo samo še na programu subvencioniranega samozaposlovanja,« so zapisali.

V okviru sheme Jamstva za mlade, so letos razpisali podoben program - Prvi izziv 2014 in do 15. 7. 2014 omogočili novih 474 subvencioniranih zaposlitev za mlade.