Podjetja bodo najela 13.000 delavcev

Kljub večjemu zaposlovanju se bo zaposlenost zmanjšala.

Objavljeno
04. september 2014 18.38
majcen brezposelni
Erika Repovž, gospodarstvo
Erika Repovž, gospodarstvo

V drugi polovici leta načrtujejo največ novih zaposlitev v predelovalni dejavnosti in gradbeništvu, saj povečanje zaposlovanja napoveduje kar 31 odstotkov delodajalcev, medtem ko manj zaposlenih načrtuje 21 odstotkov zaposlovalcev.

V tržnih storitvenih dejavnostih bo zaposlovalo 27 odstotkov delodajalcev, zmanjšanje zaposlovanja napoveduje 21 odstotkov delodajalcev. Ravno obratno je v dejavnostih, ki so financirane iz javnih sredstev; število zaposlenih bo zmanjšalo 39 odstotkov, povečalo pa le 16 odstotkov delodajalcev.

To so izsledki raziskave o napovedih zaposlovanja v drugi polovici letošnjega leta, ki jo je zavod za zaposlovanje letos opravil med delodajalci, ki zaposlujejo deset ali več delavcev. Na anketna vprašanja je odgovorilo 4992 podjetij, v katerih je skupaj zaposlenih več kot 400.000 ljudi.

Največ povpraševanja bo v predelovalnih dejavnostih

Čeprav več delodajalcev napoveduje rast zaposlenosti, naj bi se zaposlenost do konca leta zmanjšala za 0,4 odstotka. Bolj pozitivni so mali delodajalci, pri katerih je največja razlika med številom tistih, ki so napovedali zmanjšanje zaposlenosti, in tistih, ki načrtujejo porast. Največjo rast zaposlenosti napovedujejo delodajalci iz drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, kamor se uvrščajo tudi agencije za zaposlovanje, kar kaže na to, da bodo delodajalci v času nestabilnih gospodarskih razmer za dodatna naročila najeli agencijske delavce. Do konca leta bodo podjetja zaposlila ali prek agencij najela 13.000 novih delavcev. Največ jih bodo iskali za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih. Veliko povpraševanje bo tudi po prodajalcih, varilcih, voznikih in orodjarjih. Med njimi bo veliko poklicev, ki so na trgu dela že dalj časa deficitarni.

Med poklice, s katerimi imajo podjetja najpogosteje težave pri iskanju ustreznih kadrov, spadajo vozniki tovornjakov in vlačilcev, varilci, kuharji, strugarji, orodjarji, inženirji strojništva, natakarji, zidarji, komercialisti, upravljavci strojev, serviserji kmetijskih in industrijskih strojev, razvijalci programske opreme, strojni tehniki, specialni pedagogi ter zdravniki specialisti (z izjemo zdravnikov splošne medicine).

Med lastnostmi, ki jih cenijo in iščejo, so delodajalci posebno poudarili samoiniciativnost, motivacijo, odgovornost in pripravljenost za delo. Kljub raznovrstnosti delovnih nalog v različnih poklicih so si bili presenetljivo edini, kar zadeva znanje in kompetence, ki so najbolj iskane. To so ustrezna izobrazba, znanje, delovne izkušnje in znanje tujih jezikov.

Pomanjkanje kadrov rešujejo z nadurami

Dobra petina podjetij, ki je poročala o težavah pri iskanju delavcev, je najpogosteje (skoraj dve tretjini izmed njih) podaljšala čas iskanja ustreznih delavcev. Drugi najpogostejši način je sprememba, omilitev ali dopolnitev pogojev glede izobrazbe, izkušenj in drugih znanj za prijavo na delovno mesto. Nekatera podjetja, največ v panogah prometa, popravil strojev in mehanizacije ter kovinske industrije, iščejo delavce tudi v tujini. Teh je okrog 18 odstotkov. Višje plače ali druge bonitete ponudijo redko, o tem je poročalo le štiri odstotke podjetij.

Podjetja, ki so sodelovala v raziskavi, pomanjkanje ustreznih kadrov rešujejo z nadurami, drugi najpogostejši način je usposabljanje že zaposlenih.