Avgustovska plača nižja od julijske

V javnem sektorju povprečno zaslužijo 1139 evrov neto, v državnem sektorju 1126 evrov, v zasebnem pa 916 evrov.

Objavljeno
15. oktober 2014 12.52
cmaj*denar
E.R., Ma. G. gospodarstvo
E.R., Ma. G. gospodarstvo

Ljubljana - Slovenska povprečna plača se je avgusta v primerjavi z julijem nominalno in realno znižala, ugotavlja Statistični urad Slovenije (Surs).

Povprečna bruto plača je avgusta namreč znašala 1517 evrov ter je bila od julijske nominalno in realno nižja za 1,2 odstotka. Povprečna avgustovska neto plača je dosegla 993 evrov, od julijske pa je bila nominalno in realno nižja za odstotek.

Surs še ugotavlja, da so bile tudi avgusta plače v javnem sektorju občutno višje kot v zasebnem sektorju. Avgusta letos je zaposlena oseba v javnem sektorju zaslužila povprečno 1139 evrov neto, v zasebnem sektorju pa 916 evrov neto. "Razlike v povprečnih neto plačah zaposlenih v posameznem sektorju so predvsem posledica razlik v izobrazbeni strukturi zaposlenih v posameznem sektorju," menijo na Sursu.

Zaposleni so bili v avgustu je bila najbolje plačani v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, kjer je bila ura vredna skoraj 15 evrov bruto. Sledile so finančne in zavarovalniške dejavnosti z dobrih 13 evrov bruto na uro. Najnižji znesek za plačano uro so avgusta 2014 prejeli zaposleni v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih - dobrih šest evrov bruto. Cena ure se v gostinstvu, gradbeništvu in v dejavnosti kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo.