Tudi družbeni podjetniki ustvarjajo delovna mesta

Iščejo poslovne ideje, ki rešujejo družbene ali okoljske izzive ter prispevajo k ustvarjanju zelenih delovnih mest.

Objavljeno
16. oktober 2014 18.47
reu EUROPE-UNEMPLOYMENT/
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana - Tudi okoljske in družbene izzive je mogoče reševati na podjetniški način. Zato javna agencija SPIRIT v oktobru in novembru organizira vseslovensko akcijo Podjetno do družbenih učinkov, namenjeno razvoju podjetniških podjemov z družbenim učinkom.

Akcija združuje štiri ključne aktivnosti, in sicer 2. Reinovator izziv, mednarodno srečanje Poslovni modeli z družbenim učinkom, javni natečaj podjetniških idej z družbenim učinkom Ferfl in startup vikend Podjetništvo z družbenim učinkom. Finančno pa jo poleg partnerskih podjetij podpirata ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

V 2. Reinovator izzivu, ki ga soorganizira Zavod Viva, k prijavi vabijo vse, ki imajo poslovni model ali idejo, s katero rešujejo družbene ali okoljske izzive ter prispevajo k ustvarjanju novih trajnostnih delovnih mest. Izbrali bodo 10 posameznikov ali ekip, ki bo dobile priložnost izpopolniti svojo poslovno idejo v sodelovanju s podjetniškimi mentorji iz Slovenije in tujine; testirati svoj produkt in ga postavi na trg; razširiti mrežo poslovnih partnerjev; predstaviti idejo širokemu krogu potencialnih kupcev ali uporabnikov ter pridobiti finančno podporo za razvoj svoje ideje. Rok za oddajo prijav je 27. oktober.

Postanite družbeni podjetnik

Program Ferfl je iniciativa Javnega zavoda Cene Štupar – Center za izobraževanje Ljubljana, Zavoda Uspešen podjetnik in agencije SPIRIT, v kateri bodo najprej izbrali dve podjetniški ideji s startup vikenda Podjetništvo z družbenim učinkom, ki bo med 24. in 26. oktobrom. Ekipi se bosta uvrstili v šolo podjetništva z družbenim učinkom. Dodatno pa bo komisija v okviru natečaja Ferfl izbrala še štiri podjetniške ideje z družbenim učinkom, ki se bodo prav tako uvrstile v šolo in nadaljevale podjetniško pot. Rok za oddajo prijave na natečaj je 2. november, zmagovalce pa bodo razglasili 7. novembra.

Nagradni sklad natečaja Ferfl znaša 14.000 evrov in je v celoti namenjen kritju stroškov šolnin za šolo podjetništva z družbenim učinkom in financiranju podpornega okolja za dve zmagovalni ekipi. »Menimo, da je za bodoče podjetnike najbolj pomembno vsestransko znanje, ki omogoča dolgotrajno delovanje in prilagodljivost na spremembe, ki so danes neizogibne,« pravijo pobudniki programa.

Poslušajte se

Skupaj s partnerji Vodovod-Kanalizacija, Lekarne Ljubljana in Energetika so definirali tri prednostna področja prijavljanja idej: rešitve in inovacije na področju energetike in učinkovite rabe energije, učinkovitega upravljanja z vodnimi viri in na področju gojenja zdravilnih zelišč. Ta bodo nosilcem idej prinesla dodatne točke ob prijavi, hkrati pa tudi dodatno zaledje partnerjev, ki na teh področjih že delujejo in iščejo tovrstne inovacije.

»Če bodo ideje res prave, obstajajo tudi možnosti, da razvoj le-teh ob zaključku programa pod okrilje prevzamejo naši partnerji in tako ponudijo mladim podjetnikom še dodatno pomoč pri vstopu na trg,« dodajajo organizatorji. Prednostna področja pa nikakor niso pogoj ob prijavi ideje, kar pomeni, da lahko ta rešuje povsem drugačno problematiko na samosvojem področju.

»Želimo, da ideje pridejo iz vas samih, da uresničite tisto, v kar verjamete, in ob tem naredite še nekaj koristnega za družbo. Ferfl vam ponuja priložnost, da se izkažete, pridobite potrebna znanja in oblikujete mrežo, ki vam bo pomagala na poti do uspeha na trgu,« je ob predstavitvi programa dejal direktor Javnega zavoda Cene Štupar Bojan Hajdinjak.

Tomaž Stritar iz Zavoda uspešni podjetnik pa je morebitnim prijaviteljem na natečaj Ferfl svetoval: »Poslušajte sebe, ker samo s tisto idejo, v katero verjamete, vam ponoči ne da spati, ob nedeljah, ko je čas za počitek, pa ves čas ovira vaše misli, samo takšna ideja je tista prava ideja, ki lahko uspe tudi na trgu.«

Najprej v šolo nato na trg

Šola podjetništva z družbenim učinkom bo potekala kot 32-urni izobraževalni program, kjer bodo udeleženci pridobili celovito podjetniško znanje in veščine, izdelali prototip svoje ideje in dobili prvo pravo priložnost za vstop na trg. Ob zaključku programa bo strokovna komisija izbrala dva zmagovalca Ferfl programa, ki se bosta vključila v Socialno podjetniški inkubator, kjer bosta tri mesece brezplačno uporabljala pisarniške prostore in imela celovito podjetniško mentorstvo. Razglasili ju bodo 11. decembra.

Projekt Ferfl so podprla tudi uveljavljena slovenska podjetja in podjetniki, kot so Rok Perko s partnerico Tino Miljič (skupaj upravljata Mini Café Golf), Tomaž Erjavec (Oculus), Andraž Gavez (Moja čokolada), Anže Miklavec (Equa), Damjan Matičič (Koofr) in Ivo Boscarol (Pipistrel).