Za iskalce raritet, kot so ženske, ki obvladajo varjenje

Zavodi bodo usposabljali brezposelne po željah delodajalcev. Med varilci čedalje več žensk.

Objavljeno
23. september 2014 20.09
TAM Durabus, 17.10.2013, Maribor
Erika Repovž, gospodarstvo
Erika Repovž, gospodarstvo
Ljubljana − Vedno več je brezposelnih, ki jim že takoj po koncu šolanja manjka določenih znanj, po katerih povprašujejo delodajalci. Zato so ena od novosti zavoda za zaposlovanje, s katero bodo na današnjem posvetu seznanili delodajalce, tako imenovani »tailor made programi« oziroma selekcija kadrov z znanji in sposobnostmi po naročilu vsakega posameznega delodajalca.

»Po novem organiziramo ciljna izobraževanja in usposabljanja za brezposelne, ki jih po informacijah delodajalcev primanjkuje na trgu dela. Predvsem gre za redke kadre, ki jih je v Sloveniji premalo. Razen teh ciljnih usposabljanj bomo delodajalcem odslej delali tudi izbore kadrov, da bodo čim prej prišli do ljudi, ki jih iščejo. Opažamo namreč, da se podaljšuje čas, ki ga porabijo za to, da najdejo, kar potrebujejo,« je povedala Barbara Vrtačnik z zavoda za zaposlovanje.

Akrapoviču že pomagali do novih kadrov

»S pomočjo zavoda smo pri nas v zadnjem letu že zaposlili od 30 do 40 varilcev, med njimi tudi veliko žensk (natančnega števila žal ne vem). Ljudje se v preteklosti za ta poklic niso pogosto odločali. Za varilce je potrebno specifično fizično znanje, ki ga v Sloveniji primanjkuje. Redki so tudi dovolj spretni in natančni, zato v zadnjem času opažamo, da se ženske v tem poklicu bolje obnesejo kot moški, saj so bolj spretne in natančne; posledično je žensk v tem poklicu vedno več. Kot mi je znano, se tudi na zavodu za ta poklic izobražuje veliko žensk,« je za Delo povedal Igor Akrapovič, ki bo v kratkem zaposlil še okrog 30 varilk in varilcev. Vrtačnikova je potrdila, da se nad tem poklicem, odkar so se razmere spremenile in varjenje ne zahteva več težaškega in umazanega fizičnega dela, navdušuje vedno več žensk. Razen varilcev so na trgu v zadnjem času najbolj zaželeni še kovinarji − spet s posebnimi znanji varjenja in CNC-operaterstva, programerji, strojniki in delavci za preprosta fizična dela.

Mobilne enote tudi na terenu

Na vseh območnih službah so organizirali posebne pisarne za delodajalce, v katerih bodo delali posebej usposobljeni svetovalci, ki bodo med drugim informacije o kadrovskih potrebah iskali tudi na terenu. Po novi zakonodaji delodajalci namreč niso več obvezani, da prosta delovna mesta objavljajo na zavodu za zaposlovanje. »Nove razmere na trgu dela nas silijo, da se prilagajamo,« pravi Vrtačnikova, ki priznava, da jim še marsikaj manjka. Ljubljanska območna enota je bila glede teh prilagoditev sicer malo pred drugimi, zato zdaj v spremembe vključujejo celotno Slovenijo.

V Ljubljani pisarna za delodajalce ni več novost, zanje opravljajo že tudi predselekcijo kadrov na podlagi življenjepisov in tako imenovanih psihodiagnostičnih testov, ki pokažejo interese in sposobnosti kandidatov za zaposlitve oziroma mehke veščine. Mednje spadajo komunikacijske sposobnosti, sposobnost za delo v skupini, sposobnost za organizacijo, ipd.

Na današnjem posvetu predstavljajo tudi primer dobre prakse takšnega sodelovanja, podjetje Halcom. V podjetju so dolgo časa iskali visokospecializiranega prodajnika, ki jim ga je po dolgotrajnem iskanju s pomočjo zavoda le uspelo najti.

»V naši bazi, ki zajema več kot 113.000 brezposelnih, se marsikaj najde. Če poleg njihove uradne izobrazbe popišemo tudi njihove dodatne veščine, veliko hitreje pridemo do cilja. Zato je zelo pomembno, da nam delodajalci zelo natančno opišejo svoje potrebe. Če nekdo reče, da išče ekonomskega tehnika, je to premalo, če imajo izdelane potrebe. Zato smo posebej usposobili naše svetovalce, da bodo znali pridobiti podatke, ki so pomembni pri naboru kandidatov za določeno delovno mesto,« je pojasnila Vrtačnikova.

Eden od najpogostejših očitkov uporabnikov zavoda je bil, da preteče preveč časa, preden dobijo pogodbo za subvencijo za zaposlitev težje zaposljive brezposelne osebe. Po novem lahko takšno pogodbo pridobijo v 14 dneh.

Z novim načinom dela bodo pridobili tudi iskalci zaposlitve, večji poudarek bo na zaposlitvenem načrtu − dogovoru med brezposelnim in zavodom za zaposlovanje o vseh aktivnostih, ki jih bo brezposelni opravil pred srečanjem s svojim svetovalcem. Pri selekciji kadrov bodo zaposlitvene načrte odslej bolj upoštevali, saj je samoiniciativnost pomembna. Uspešnost novega projekta bo pokazal krajši čas, ki so ga delodajalci doslej porabili za to, da so našli ustrezne kadre. Po novem bo bistveno krajši že čas dogovarjanj in usklajevanj med zavodom in delodajalci.