Za odpravljanje posledic žleda letos 19 programov javnih del

Programe javnih del za odpravo posledic žleda bodo letos izvajali do konca novembra, v letu 2015 pa od marca do konca novembra.

Objavljeno
18. november 2014 17.10
Žledolom Brdo pri Kranju
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Za odpravljanje posledic žleda so letos izvajali 19 programov javnih del v vrednosti 3,1 milijona evrov, vanje pa so vključili 195 brezposelnih oseb. Programe javnih del za odpravo posledic žleda bodo letos izvajali do konca novembra, v letu 2015 pa od marca do konca novembra. V okviru javnih del so obnovili tudi učno pot v Rakovem Škocjanu.

Kot so sporočili z ministrstva za delo, so vsebino javnih del razširili, tako da se lahko posebna javna dela izvajajo kot pomoč v primeru elementarnih nesreč. Tako javna dela dobivajo dodano vrednost, ki se odraža v pomoči občanom v najtežjih razmerah, hkrati pa so vključeni dolgotrajno brezposelni. V okviru programa javnih del se bodo lahko v letu 2015 izvajala tudi dela za pomoč pri preprečevanju poplav, navajajo na ministrstvu.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak si je danes skupaj z direktorjem Notranjskega regijskega parka Matevžem Podjedom in direktorjem Zavoda za varstvo narave Darijem Krajčičem ogledala obnovljeno učno pot v Rakovem Škocjanu. V preteklih mesecih so jo obnovili brezposelni, vključeni v programe javnih del za odpravljanje posledic žleda, piše STA.

V projektu so sodelovali država, lokalna skupnost in konkretni izvajalci. Tudi tokrat se je pokazalo, da v primeru takšnega sodelovanja uspeh ne more izostati, je za STA poudarila ministrica za delo, družino in socialne zadeve Kopač Mrakova.

Javno povabilo za javna dela v letu 2015 predvidoma v novembru

Rakov Škocjan je drugo najstarejše zavarovano območje v Sloveniji, z ustanovitvijo Notranjskega regijskega parka leta 2002 pa je postal njegov sestavni del, so sporočili iz Notranjskega regijskega parka.

Naravoslovna učna pot, dolga sedem kilometrov, je bila februarja prekrita s padlimi drevesi in polomljenimi vejami in zato neprehodna. Pri urejanju in obnovi pa je pomagalo osem delavcev preko javnih del, so navedli. Po njihovem pojasnilu je pretežni del poti zdaj pod vodo, ki pa se počasi umika.

Poleg javnih del za žled se v letošnjem letu po navajanju ministrstva za delo izvajajo tudi t. i. klasična javna dela, v katere se lahko vključujejo le dolgotrajno brezposelne osebe. V obdobju od januarja do septembra je potekalo 3252 programov javnih del, v katere je bilo vključenih 6329 brezposelnih oseb, do konca leta pa načrtujejo 7500 vključitev na letni ravni.

Za izvajanje javnih del je bilo treba v obdobju od januarja do septembra zagotoviti 27,3 milijona evrov, na letni ravni pa bo za izvajanje javnih del treba zagotoviti vsaj 37,5 milijona evrov.

V okviru javnih del izvajajo tudi 53 programov javnih del, katerih namen je spodbujati socialno podjetništvo. Vanje je vključenih 122 dolgotrajno brezposelnih oseb.

Z namenom, da bi vključili oziroma nadaljevali vključevanje brezposelnih oseb v javna dela od 1. januarja 2015 dalje, ministrstvo in Zavod RS za zaposlovanje že pripravljata potrebne podlage za objavo javnega povabila za izbor programov javnih del za leto 2015. Predvidoma bo javno povabilo objavljeno novembra, so še zapisali na ministrstvu.