Triglav, naš peskovnik

Od Matjaža Rakovca bo odvisno, koliko se bo zares lahko dvignil nad te pritlehnosti in koliko ga bodo razne sponzorske in druge naveze ali pa tudi politična podpora, ki je pri vladajoči SD ne skriva, tiščale k tlom.

Objavljeno
25. avgust 2009 21.27
Silva Čeh, novinarka gospodarskega uredništva Dela
Silva Čeh
Silva Čeh
Pravzaprav je v redu, da je Triglav dobil novega predsednika uprave že v drugem krogu izbire, saj je tako konec pritlehnega ugibanja o tem, kdo, kako in zakaj naj bo izvoljen za predsednika uprave največje zavarovalnice v državi. Zdaj se zdi pomembno predvsem to, da je Matjaž Rakovec krmilo največje slovenske zavarovalnice dobil za pet let, seveda pa si je želeti, da bo Triglav tudi po petih letih še vedno naša največja zavarovalnica, ne pa nekakšen zavarovalniški peskovnik, ki so si ga razdelili fantje iz strankarske soseščine.

Obveljalo naj bi prvo: torej da bo Triglav ostal naš zavarovalniški ponos, saj je Matjaž Rakovec takoj po imenovanju napovedal, da bo poslovanje transparentno, korektno in, predvsem, uspešno. Torej drugačno, kakor je bilo v času, ko se je vrtela ruleta okrog njegovega imenovanja. Ta čas so zaznamovale tudi anonimke, ki so celo začasno zaustavile njegovo imenovanje. Od očitkov iz teh »obtožb« ni ostalo nič ali skoraj nič, vsekakor pa premalo, da ga nadzorni svet Triglava, ki ga vodi Borut Jamnik, ne bi imenoval.

Grehi iz zadnjih anonimk, kakor koli so zdaj to že tako in drugače zavržena dejanja, so namreč govorili o več sto tisoč evrih, ki bi lahko bili nepravilno porabljeni, če z izrazi ne pretiravamo. In ne omenjamo vseh tistih namigov, kdo je komu kaj dolžan iz volilnega časa. Borut Jamnik, prvi nadzornik Triglava, ki mu je bilo veliko do tega, da mu v drugem naletu uspe inavguracija Matjaža Rakovca, je zavrnil anonimke, s katerimi so se zadnji mesec ukvarjale tudi notranje revizije. Ker niso ugotovile nepravilnosti, ki bi bistveno vplivale na potek imenovanja predsednika uprave. A kljub temu se postavi transparentno vprašanje: Če so bile anonimke predmet resne revizije, zakaj potem javnost ne izve, kaj je v njih pisalo in kaj je resna in verodostojna notranja revizija odkrila in koga ubranila grdih obtožb? Odgovor, da bistvenih napak ni bilo, pač lahko hitro pripelje do sklepa, da so nepravilnosti bile, a jih je bilo mogoče tako ali drugače - tehnološko rečeno - sanirati.

Matjaž Rakovec samozavesti, ki je z imenovanjem le še zrasla, ne skriva. Kdo bo v njegovi ekipi, že ve, in imena je nadzornikom že oddal, kakor je hitel razkriti v intervjujih. A nadzorniki so si vendarle pridržali zadnjo besedo in bodo njegovo sanjsko ekipo bodisi potrdili ali pa bodo nadzorniško modro ugotovili, da se z njo še ne strinjajo.

Razlage, ali je bilo poslovanje Triglava doslej dobro ali ne, so stvar trenutnega političnega in podobnega interesnega navdiha. Triglavu je tudi v času krize uspelo obdržati položaj največje zavarovalnice v državi in kljub finančno-gospodarski krizi in ujmam tudi letos posluje dobro. Borut Jamnik vsakič, ko ga mediji vprašajo, kako je z brezvladjem na Triglavu, krčevito zatrdi, da je Triglav pod nadzorom in da dobro posluje. Drugačen vtis je v izjavah dajal Matjaž Rakovec: O stari upravi, razen o svojem protikandidatu Mišu V. Čeplaku, pravi, da je nekompetentna.

Še preden bo sedel za predsedniško mizo na Miklošičevi, bo lahko pokazal, kako pravzaprav posluje njegov mali ljubljanski Triglav na Verovškovi; tudi zato, ker je napovedal, da bo v njegovem času Triglav postal zibelka transparentnosti. Tako bo razčiščena vsaj ena od dilem, ki so jih razpihovale anonimke, pa tudi drugi neimenovani viri; namreč, da območna enota Ljubljana nima dobrih rezultatov, ampak, nasprotno, da sodi med tiste z najslabšimi. Da je večina izgub, ki jih ima Triglav (ta jih potem kot celota izravna), nastala prav v tej Rakovčevi zavarovalniški postojanki. »Rakovčev« tabor je seveda trdil drugače: da so tako rekoč med najboljšimi. Doslej tega ni bilo mogoče preveriti, a poslej, ko bo vse transparentno, bo, tako se pač pričakuje, tudi to razkrivanje preprostejše.

Mandat Matjaža Rakovca mora z zavarovalniško funkcionarsko licenco obdariti še Agencija za zavarovalni nadzor. Videti je, da se Matjaž Rakovec zanjo ne bo tako težko potegoval, kakor se je, denimo, pred leti Jože Lenič. A bolje je, da Leniča ne omenjamo preveč, kajti hitro spet pridemo do izjave Rakovca, da so namreč posli, ki jih njemu očitajo anonimke, pravzaprav posli uprave, ki jo je vodil Jože Lenič. Torej še razlog več, zakaj bi bilo dobro državljanom (ki so preko deleža Zpiza v Triglavu velik solastnik Triglava) razkriti, kaj je v omenjenih »kadrovskih« anonimkah vsaj po revizijsko res in kaj ne.

Od Matjaža Rakovca bo odvisno, koliko se bo zares lahko dvignil nad te pritlehnosti in koliko ga bodo razne sponzorske in druge naveze ali pa tudi politična podpora, ki je pri vladajoči SD ne skriva, tiščale k tlom. A tudi Borut Jamnik, ki mu bo moral gledati pod prste, ne bo imel lahkega dela. Triglav pač ni priložnostni peskovnik, ampak resna zavarovalnica.

Iz sredine tiskane izdaje Dela