Trump bi vložil v Jelinčičevo piramido

Pobudnikom za postavitev Aeronavtičnega muzeja Zahodnoevropske unije, se bo kot kaže pridružil tudi eden izmed najbogatejših Zemljanov Donald Trump.

Objavljeno
01. april 2007 17.35
Bo Melanija Trumpova zadnja žena?
Nova Gorica- Pobudnikom za postavitev Aeronavtičnega muzeja Zahodnoevropske unije, ki so v začetku marca moči združili v zavodu bratov Rusjan, se bo kot kaže pridružil tudi eden izmed najbogatejših Zemljanov Donald Trump.

Ameriški milijarder, ki je s Slovenijo povezan preko žene Melanije, je pripravljen financirati več kot polovico zaenkrat dobrih 80 milijonov evrov vrednega projekta, v zameno pa naj bi muzej vodil eden izmed zmagovalcev Trumpovega resničnostnega šova Vajenec.

Trump nad projektom navdušen

S slovenskimi načrti o postavitvi velikega letalskega muzeja, ki bi vključeval tudi adrenalinski park, v obliki steklene piramide, je Trumpa seznanila njegova žena Melanija, sicer manekenka slovenskega rodu, s katero ima leto dni starega sina. Trump je bil nad projektom takoj navdušen, dokončna odločitev o sodelovanju pa naj bi padla v prihodnjih mesecih, ko se bodo Trumpovi mudili na obisku pri Melanijinih starših v Sloveniji.

Po zaenkrat dostopnih informacijah je Trump v projekt aeronavtičnega muzeja pripravljen vložiti okoli 50 milijonov evrov, v zameno pa naj bi z 148 metri najvišja piramida na svetu postala eden izmed zvezdnikov resničnostnega šova Vajenec. Tekmovalci naj bi se namreč v eni izmed prihodnjih sezon potegovali za mesto direktorja muzeja.

Pobudniki se že veselijo sodelovanja s Trumpom

Pobudniki za postavitev evropskega letalskega muzeja na severnem Primorskem, ki ga nameravajo začeti graditi leta 2009, dokončati pa dve leti pozneje, so nad Trumpovo pripravljenostjo za sodelovanje navdušeni, saj bi imel projekt tako zagotovljeno veliko publiciteto.

Kot je povedala direktorica območne gospodarske zbornice za severno Primorsko, ki projekt piramide koordinira, Mirjam Božič, se je osmim ustanoviteljem, med katerimi so tudi Hit, Primorje in Salonit Anhovo, doslej pridružilo več kot deset podjetij, ki so pripravljena v začetku v zavod vložiti 20.000 evrov. Zavod Aeronavtični muzej Zahodnoevropske unije bratov Rusjan bo sicer z uradno registracijo na sodišču zaživel sredi aprila, je dodala.

Zaposlitev za 400 oseb

Ob gospodarstvu in ajdovski občini, je idejo o postavitvi letalskega muzeja, v katerem bi zaposlitev dobilo 400 oseb, v četrtek podprl tudi novogoriški mestni svet. Muzej bo namreč stal na Goriškem ali Ajdovskem, natančno lokacijo pa bo dala posebna študija, katere rezultati bodo znani do poletja.

Kot je znano, je ideja o ureditvi evropskega aeronavtičnega muzeja, v katerem bi bilo razstavljenih okoli 300 letal, stara že več let, njen pobudnik pa je poslanec in član odbora za obrambo Zahodnoevropske unije Zmago Jelinčič.

V muzeju bi predstavljali zgodovino letenja ter evropske letalske in vesoljske tehnologije, razstavne eksponate pa bi zagotovile evropske države. Ob raketah, modelih večjih letal in drugih eksponatih bi turiste privabila predvsem dodatna ponudba, kot so restavracije, energetska točka v središču piramide in različni simulatorji letenja.