Tudi Google naj bi zlorabljal svoj monopolni položaj

Google se znova sooča z očitki, da zlorablja svoj položaj na trgu spletnih iskalnikov. Podjetje je sicer že dalj časa predmet postopka evropske komisije, ker naj bi zaviral delovanje konkurence.

Objavljeno
22. februar 2011 17.08
Anže Voh Boštic, delo.si
Anže Voh Boštic, delo.si
Francosko podjetje, ki ima v lasti spletni iskalnik 1plusV, je Google obtožilo, da zlorablja svoj položaj na trgu s tem, ko je svoj spletni iskalnik po meri zvezalo s svojo oglaševalsko aplikacijo, AdSense, poroča Euractiv. Predstavnik francoskega podjetja Jacques Lafitte pojasnjuje, da uporabniki interneta ne morejo dostopati do Goolovega iskalnika po meri, če za iskanje ne uporabljajo aplikacije AdSense.

1plusV je zaradi tega danes vložilo tožbo na evropsko komisijo. Podjetje trdi, da ostali ponudniki spletnih iskalnikov ne morejo rasti, če bo Google nadaljeval s prakso vezanja svojih storitev.

Pri Googlu so v odzivu na obtožbe izjavili, da bodo proučili vse morebitne pomisleke.

Postopki proti Googlu že tečejo

Že februarja lansko leto sta britansko podjetje, ki ima v lasti spletno stran za primerjavo cen Foundem, in francoska družba, ki upravlja  iskalnik pravnih vsebin ejustice.fr, vložili tožbo proti Googlu. Očitali sta mu manipulacijo z zadetki iskanja, ki zadevajo googlovo konkurenco.

Evropska komisija je nato julija oznanila, da že preučuje omenjeni primer. Če bo Google spoznan za krivega, mu grozi kazen v vrednosti do 10 odstotkov skupnega letnega prometa.

Joaquin Almunia, evropski komisar za konkurenco je že izjavil, da je zaradi pomembnosti zagotavljanja konkurence na spletu takšna tožba zanje prioriteta.

Ali čaka Google enaka usoda kot Microsoft?

Februarja 2008 je evropska komisija v odmevnem primeru zaradi podobnih razlogov že kaznovala podjetje Microsoft. Kazen je takrat znašala kar 899 milijonov evrov. Podjetje je svoj monopolni položaj med drugim zlorabilo s tem, da je v svoj operacijski sistem Windows avtomatsko vključilo predvajalnik Windows Media Player.

Poleg omenjene denarne kazni je komisija Microsoftu naročila, da mora trgu ponuditi različico operacijskega sistema Windows brez predvajalnika Media Player in da mora tekmecem na trgu razkriti del kode svojega operacijskega sistema. S tem so tekmecem omogočili ustvarjanje programske opreme, ki je združljiva z Windowsi.

Že včeraj smo poročali, da se je zaradi morebitnega izkoriščanja monopolnega položaja pod drobnogledom ameriških in evropskih varuhov konkurence znašlo tudi podjetje Apple.