Tudi IUV zaposlenim ni plačevala socialnih prispevkov

Jernej Štuhec je umaknil ponudbo in ne bo kandidiral za nakup kompostarne nekdanje IUV, kar pomeni manj kupnine in s tem manj sredstev za poplačilo upnikov.

Objavljeno
28. oktober 2009 21.00
Vanja Tekavec
Vanja Tekavec

Ljubljana - Jernej Štuhec, lastnik podjetja Solidarnost, je včeraj napovedal spremembo svoje ponudbe za nakup Industrije usnja Vrhnika (IUV) v stečaju. Po novem ne bo kandidiral za nakup kompostarne nekdanje IUV, kar pomeni manj kupnine in s tem manj sredstev za poplačilo upnikov. Glavni prednostni upnik IUV je nekaj manj kot 600 nekdanjih zaposlenih, ki jim IUV - podobno kot delavcem Steklarske Nove - za več mesecev lanskega leta ni plačevala prispevkov za socialno varnost.

 

Vse kaže, da je IUV eno od podjetij, ki svojim zaposlenim ne plačujejo oziroma niso plačevala prispevkov za socialno varnost (prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter za zdravstveno zavarovanje). Kot smo v Delu že poročali, je primer Steklarske Nove le eden od mnogih, saj je v državi po zadnjih podatkih davčne uprave (Durs) več deset tisoč zaposlenih (52.808), za katere njihovi delodajalci ne plačujejo socialnih dajatev. Natančneje: po podatkih Dursa je bilo 5. oktobra v državi 3081 podjetij, ki so za socialne prispevke svojih zaposlenih dolgovala po več kot 4000 evrov, koliko je bilo podjetij z manjšim dolgom, pa ni mogoče izvedeti.

 

Podatek o neplačilu socialnih dajatev smo včeraj preverili pri stečajni upraviteljici IUV Nataši Gibičar Toš in ta je informacijo potrdila. Po njenih podatkih IUV dajatev ni plačevala od lanskega marca (gre torej še za februarsko plačo zaposlenih, op. p.) do začetka stečaja konec lanskega leta; od tega je dolga do pokojninske blagajne (Zpiz) za dober milijon evrov, preostanek pa dolguje IUV zdravstveni blagajni. »Ti prispevki niso bili plačani za čas od februarja do začetka stečaja, od začetka stečaja do prenehanja delovnega razmerja zaposlenim pa so bili plačani,« je še poudarila Toševa.


»Osebno nisem vedel, da nam družba ni plačevala prispevkov za socialno varnost,« je včeraj poudaril neformalni predstavnik zaposlenih Štefan Pišek. Dodal je, da bo podatek preveril na davčni upravi, predsednik nekdanjega sindikata pa včeraj za komentar ni bil dosegljiv.

 

Podobno kot nekdanji zaposleni sta tudi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in Zavod za zdravstveno zavarovanje dolg do IUV prijavila med terjatve v stečaju. Ali in kdaj bosta obe državni blagajni poplačani, bo precej odvisno od prodaje premoženja IUV (tovarne in drugih nepremičnin ter preostalega premoženja). Enako velja za delavce, ki so tudi prednostni upniki v stečaju; to pomeni, da bodo iz stečajne mase - ko se bo v njej nabralo dovolj denarja - poplačani prvi.

 

Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela