Tudi sindikat KS 90 na protestu

Konfederacija sindikatov 90 se bo udeležila protesta, ki je napovedan za 28. november v Ljubljani. Med zahtevami bo začetek pogajanj o novem plačnem modelu.

Objavljeno
03. november 2009 15.07
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - V KS 90 se zavzemajo za skupno napoved splošne stavke, ki bi bila konec februarja ali v začetku marca. V razpravah v okviru konfederacije glede udeležbe na shodu se je izkazalo, da je stiska delavcev v podjetjih mnogo večja, kot jo bi izrazili le zahtevi po dvigu minimalne plače in nasprotovanje dvigu starostne meje za upokojitev na 65 let, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik KS 90 Boris Mazalin.

Tako bodo na shodu izpostavili širšo problematiko položaja delavcev, kar se tiče plač ter tudi pogojev dela, odnosov na delovnem mestu, izgube dostojanstva, pravi Mazalin. V KS 90 ocenjujejo, da je celoten sistem plač razpadel, saj vedno več visokokvalificiranih delavcev prejema minimalno plačo.

Zahteva po dvigu minimalne plače je "na mestu", kar zadeva vsoto denarja, po drugi strani pa je to "bumerang, ki se nam bo še vrnil", meni Mazalin, saj naj sedanja minimalna plača ne bi bila stimulativna. Poudarja, da minimalna plača ne bi smela vsebovati dodatkov.

V KS 90 nasprotujejo tudi poizkusu vlade, da krizo izkoristi za spremembe v sistemu javnega zdravstva in pokojninskem sistemu. "Reforme, kot jih pripravlja vlada, ne bodo prinesle rešitve teh blagajn," pravi Mazalin in dodaja, da podpirajo predloge, ki gredo v smeri povečevanja prilivov v blagajne. Neplačevanje socialnih prispevkov s strani podjetij bi moralo biti po njihovem kaznivo dejanje.

Prepričan je, da bi se morali sindikati "že zdavnaj" dogovoriti o konceptu skupnih sindikalnih akcij. "Dozorel je čas za razmislek o napovedi generalne stavke," meni Mazalin.

Sodelovanje na demonstracijah so že potrdili v sindikalnih centralah Pergam, Neodvisnost, Alternativa in Solidarnost, ki pa so se zavzeli za razširitev zahtev in ob neuspehu protesta za organizacijo splošne stavke. Po napovedih se bo protestu pridružila tudi konfederacija sindikatov javnega sektorja.