Tudi Türk najel Flycom brez razpisa?

Storitve podjetja Flycom, ki je postalo javnosti znano kot podizvajalec pri spornem izboru helikopterskih prevozov za poškodovance, naj bi lani poleti najelo tudi državno podjetje Elektro Slovenija (Eles).

Objavljeno
15. januar 2007 10.28
Vitoslav Türk
Ljubljana - Tudi Eles, ki ga vodi Vitoslav Türk, je tako kot minister za zdravje Andrej Bručan oddal posel brez razpisa. Čeprav gre za naročilo v vrednosti 747.000 evrov z DDV (za helikoptersko slikanje in obdelavo podatkov o daljnovodih), Eles ni zbiral drugih ponudb. Pri tem se izgovarja, da je Flycom edini ponudnik na trgu, ki ustreza Elesovim željam, poroča današnji Dnevnik. Toda v Elesu naj bi ob tem "spregledali", da so pred časom dobili ponudbo enega od slovenskih ponudnikov, pokazalo pa se je tudi, da je teh na evropskem trgu še kar nekaj.

Možnost oddaje naročila s pogajanji brez predhodnega javnega razpisa, za katerega so se v tem primeru odločili v Elesu, zakon sicer izjemoma dopušča, v Elesu pa so postopek utemeljili s tehničnimi razlogi, zaradi katerih lahko storitev zagotovi le določen ponudnik. Toda trditev, da za določeno storitev obstaja le en ponudnik, je mogoče preveriti samo z mednarodnim javnim razpisom. Po vstopu Slovenije v unijo je trg EU naš notranji trg, ali lahko evropski ponudniki zaradi razdalje ponudijo storitve po konkurenčni ceni, pa bi lahko Eles preveril le na razpisu.

Večje zaupanje slovenskemu ponudniku?

"Zaradi varovanja podatkov nacionalne varnosti gre vsekakor bolj zaupati slovenskemu ponudniku," se izgovarjajo v Elesu. Glede na to, da naše nebo varujejo italijanska letala in da bo slovenski vojski oklepnike dostavila finska Patria, je tak argument vprašljiv, še več, po mnenju pravnih strokovnjakov, ki so želeli ostati neimenovani, bi lahko pomenil nedopustno diskriminacijo na enotnem evropskem trgu. V pogodbah je namreč člen o varovanju podatkov, ki bi enako zavezoval tudi tujce.

Eles naj bi vedel za drugega ponudnika

Dimitar Najdovski , direktor podjetja X3 Data, naj bi povedal, da so svoje rešitve Elesu predstavili že leta 2005, in zatrdil, da bi se na razpis, če bi ga Eles objavil, tudi prijavili.

Kot smo v Delu že poročali, letalska policijska enota slovenske policije od sobote dalje pa vse do izbire novega izvajalca na javnem razpisu izvajala helikopterske prevoze nujne medicinske pomoči. Nalogo bo omenjena enota opravljala na enak način in z isto opremo, kot sta že pred lanskim 1. decembrom, ko sta reševanje začela opravljati Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) in Flycom, te helikopterske prevoze za nujno medicinsko pomoč izvajali Policija in Slovenska vojska.

Veseli smo, da odgovorni niso prekinili naše dejavnosti in da še vedno lahko pomagamo bolnikom, po drugi strani pa opozarjamo, da gre za zasilno rešitev in da je treba upoštevati pravilnik, saj gre za dobro tako pacientov kakor tudi ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP). Pričakujemo, da bo država v prihodnjih dneh odpravila pomanjkljivosti,” je v soboto, ko je reševanje spet prevzela policija, povedal vodja ekipe HNMP Uroš Lampič.