Tuš kupil deleža Kada in Soda v Merkurju

Kapitalska in Slovenska odškodninska družba sta prodali svoj 24,32-odstotni delež v Merkurju celjski družbi Tuš.

Objavljeno
28. december 2006 15.30
Tuš je vse večji
Ljubljana - Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) sta prodali svoj 24,32-odstotni delež v trgovskem podjetju Merkur celjskemu Tušu, je povedal predsednik uprave Merkurja Bine Kordež. Tuš je za delnico Merkurja ponudil 71.000 tolarjev, so sporočili iz obeh skladov. Celjska družba bo tako morala za delež obeh skladov v Merkurju odšteti 22,6 milijarde tolarjev, kupnino pa bo poravnala v 15 dneh.

Kad je s prodajo 16,65-odstotnega deleža v Merkurju iztržil 15,5 milijarde tolarjev, Prvi pokojninski sklad za svoj 0,36-odstotni delež 331 milijonov tolarjev in Kritni sklad Prvega pokojninskega sklada za svoj 0,22-odstotni delež 201 milijon tolarjev. Kupnina za 7,1-odstotni delež SOD pa znaša 6,6 milijarde tolarjev.

Kad in Sod sta na z dražbo želela doseči kar najvišjo prodajno ceno in zagotoviti enakopraven položaj Mercatorja in Tuša, ki sta morala podati tudi bančno garancijo, navajajo v obeh skladih. Izhodiščna cena je znašala 51.000 tolarjev za delnico; končna prodajna cena je tako izklicno presegla za 39 odstotkov, prvo ponujeno pa kar za 57 odstotkov.

Kot poudarjajo v Kadu in Sodu, je bilo z izbranim načinom prodajnega postopka ponudnikoma, ki sta se odzvala na javno zbiranje ponudb za nakup deleža v Merkurju, zagotovljeno enakopravno obravnavanje, prodajalcema pa je bila zagotovljena transparentna prodaja in doseganje najvišje možne prodajne cene. Oba ponudnika sta bila z vabilom na dražbo seznanjena tudi s pravili poteka dražbe.

Toplak zadovoljen

Predsednik uprave Kada Tomaž Toplak je izrazil zadovoljstvo s potekom, predvsem pa z zaključkom postopka prodaje deleža v Merkurju. "Vse prodajne aktivnosti, vključno z dražbo, so bile strokovno izpeljane in so vsem udeležencem v postopku zagotavljale preglednost, predvsem pa enakopravno obravnavanje," je zatrdil.

Kot je znano, sta paradržavna sklada za minuli četrtek napovedano dražbo za prodajo omenjenega deleža prestavila na zadnji teden v letu. Razlog za prestavitev dražbe je zaščita prodajalcev, in sicer zaradi obvladovanja tveganj in preprečevanja možnih špekulacij ter s tem povezane varnosti prodajalcev pri izpolnitvi obveznosti.

Podrobnosti o kupcih za državni delež v Merkurju niso bile znane. Mediji so kot najverjetnejša kandidata omenjali Mercator in Tuš, kot izhodiščno ceno pa so omenjali 51.000 tolarjev za delnico. Mnogi so verjeli, da bo omenjen delež v Merkurju dobil Mercator in da je dražba zgolj sama sebi namen. S tem naj bi bilo po pisanju današnjih Financ povezano tudi kupovanje delnic s strani Center Naložb, ki so blizu Pivovarni Laško, lastniku Mercatorja.

V Mercatorju zaenkrat ne komentirajo razpleta dražbe, v Tušu pa so povedali le, da so na dražbi kupili delež Kada in Soda v Merkurju. Z razpletom pa je zadovoljen predsednik uprave Merkurja Bine Kordež, ki je še dejal, da Tuš podpira strateški razvojni načrt Merkurja, zato so z izidom te dražbe v Merkurju in njegovi upravi zadovoljni.