Tušmobil z milijonsko tožbo znova nad Telekom

Zaradi domnevnih zlorab s paketom Džabest zahtevajo 86 milijonov evrov odškodnine. UVK, na katerega se je Tušmobil pritožil že lani, tega postopka še ni dokončal.

Objavljeno
22. februar 2011 20.34
Matjaž Ropret, gospodarstvo
Matjaž Ropret, gospodarstvo
Ljubljana – Telekomunikacijski operater Tušmobil je vložil novo tožbo proti Telekomu Slovenije oziroma Mobitelu. V njej po naših informacijah od vodilnega operaterja na slovenskem trgu zahteva 86 milijonov evrov odškodnine zaradi domnevne zlorabe z naročniškim paketom za mlade Itak Džabest. O tem sicer že nekaj časa presoja urad za varstvo konkurence, vendar njegov direktor Damjan Matičič ni hotel konkretno povedati, kako blizu izdaji odločbe so v tem postopku.

V Tušmobilu so za Delo potrdili, da so vložili tožbo proti prevladujočemu operaterju, več pa niso hoteli povedati, češ da je za to še prezgodaj. Medtem ko so na Telekomu zatrdili, da tožbe (še) niso prejeli.

Po naših informacijah se tožba nanaša na Mobitelov naročniški paket Džabest, zaradi katerega je tretji mobilni operater na slovenskem trgu utrpel za 86 milijonov evrov škode. Zaradi tega se je Tušmobil pred skoraj dvema letoma že pritožil na Urad za varstvo konkurence (UVK), ki je tudi uvedel postopek.

Lani je UVK že izdal povzetek relevantnih dejstev, v katerem je ugotovil preveliko razliko med Mobitelovimi cenami v lastno in druga omrežja, vendar končne odločbe še ni izdal. Po Matičičevih besedah se z zadevo intenzivno ukvarjajo, vendar je odločitev zahtevna. Zato ni napovedal, kdaj bodo postopek končali. Po napovedih Matičičevega predhodnika Janija Soršaka bi morala biti odločba že izdana.

Tušmobil je v prijavi UVK Mobitelu očital, da je od uvedbe Džabesta (novembra 2008) vodil cenovno politiko posrednega ali neposrednega določanja nepoštenih prodajnih cen, češ da so končne cene (takrat je mesečna naročnina na ta paket stala 15 evrov) prenizke glede na variabilne stroške, kar bi lahko pomenilo cenovno izrivanje konkurence.

Poleg tega je Tušmobil poudaril neupravičeno razlikovanje med cenami klicev v lastno omrežje in klicev v druga omrežja, kar naj bi onemogočalo prehajanje uporabnikov od Mobitela k drugim operaterjem. To je pozneje v povzetku relevantnih dejstev potrdil tudi UVK. Medtem ko predatorskih cen in cenovnih škarij takrat ni ugotovil.

Paket Džabest jedro cenovne vojne

Prav paket Džabest je bila ena glavnih potez cenovne vojne med mobilnimi operaterji, ki se je končala lani, ko je prav Mobitel najbolj podražil svoje naročniške pakete. Med drugim tudi Džabest s 15 na 19 evrov, hkrati pa znižal zakupljeno količino prenosa podatkov z enega gigabajta na sto megabajtov. Poznavalci telekomunikacij so že pred to podražitvijo ocenjevali, da so se Mobitelu zaradi tega paketa letni prihodki znižali za več deset milijonov evrov.

V Tušmobilu zaradi dolgotrajnega postopka na UVK niso počakali na izdajo odločbe, temveč so že pred tem vložili tožbo. Prejšnji teden se je prav ta tožba, o kateri se je v telekomunikacijskih krogih vedelo, da nastaja, omenjala kot eden od motivov za kriminalistično preiskavo v Tušmobilu (in drugod), povezano s podeljevanjem frekvenc temu operaterju.

Tušmobil (oziroma Tuštelekom) sicer že toži Telekom zaradi zlorab prevladujočega položaja za 28,2 milijona evrov. Operaterja se januarja na dveh poravnalnih narokih na ljubljanskem okrožnem sodišču nista uspela dogovoriti za poravnavo. V Telekomu pravijo, da se s Tušmobilom o poravnavi trenutno ne pogovarjajo. Kot vse kaže, je neuspešno dogovarjanje o poravnavi še poslabšalo odnose med operaterjema.