UKC za računalništvo letos 3,4 milijona evrov

Računalniški program za obračun bolnikov v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, ki je bil za ceno 715.000 evrov zaupan v izdelavo podjetju Hermes Softlab (ki ga je lani kupilo podjetje Comtrade), še vedno ne deluje dobro.

Objavljeno
05. marec 2011 11.07
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – UKC sistema zato še ni dokončno prevzel, niti plačal, a kljub temu »mora« naročiti pri istem izvajalcu nadgradnjo in dodatne module, katerih cena utegne biti nekaj sto tisoč evrov. Zadeva je absurdna, sploh zato, ker namerava preiti UKC v prihodnjih letih na povsem nov celovit računalniški sistem, a je hkrati tudi neizogibna. Zakaj? Podjetje Comtrade bi moralo dodelati in predati program za obračun bolnikov 1. julija 2010 (po podaljšanju roka pa oktobra), a program še danes ne omogoča pričakovanega prenosa podatkov in zanesljivega obračuna storitev bolnikov. Kakšnih 30 bolnikov na mesec ni obračunanih ali jih program obračuna narobe. Zdravstvena blagajna zato račun zavrne, v UKC pa morajo nadzirati in nato popravljati napake računalniškega programa ročno, je povedal Jani Recer, direktor za informatiko v UKC. »Čeprav z osnovno funkcijo nismo zadovoljni, za zdaj preprosto nimamo možnosti, da pobegnemo temu izvajalcu, saj so na ta program vezane tudi nadgradnje,« je dejal Recer.

Najpomembnejša je nadgradnja »hrbtenice«, ki povezuje številne računalniške sisteme v UKC. Podatki po povezavi bi morali zaradi vključenosti v sistem on-line z zdravstveno blagajno teči sinhrono (zdaj tečejo asinhrono), zaradi prihodnjega povezovanja z EU pa tudi po enotnem evropskem standardu (IHE). Ko bo standard vzpostavljen (to se mora zgoditi najpozneje leta 2014, ko bo prosti pretok zdravstvenih storitev v EU), se bo UKC lahko povezal s katero koli bolnišnico v Sloveniji in v EU, je povedal Recer.

Veliki računalniški posli

Druge vrste nadgradnja je vezana na domače zahteve. UKC bi moral – kot vsi drugi izvajalci – poročati inštitutu za varovanje zdravja o čakalnih dobah, o številu opravljenih preiskav s CT in magnetno resonanco, od aprila tudi o uporabi dragih zdravil, a program zdaj tega ne omogoča. Koliko bodo podjetju Comtrade plačali za nadgradnje, Recer ni mogel povedati, saj se bo UKC zanje pogajal. Imajo pa za to podjetje rezerviranih 344.472 evrov za dokončno plačilo osnovne pogodbe in še 138.600 evrov za dopolnilno vzdrževanje.

UKC bo letos za informacijsko tehnologijo namenil skupaj 3,4 milijona evrov, in sicer milijon za investicije, 2,4 milijona pa za stroške vzdrževanja. To je 0,7 odstotka v finančnem načrtu UKC, kar je po besedah Recerja malo v primerjavi z zdravstvi razvitih držav; tam namenjajo za računalništvo do 2,5 odstotka denarja.

Za nekatera podjetja so računalniške storitve veliki posli. Največja investicija v UKC bo radiološki informacijski sistem, ki bo omogočil pošiljanje in pregled rentgenskih slik na vseh mestih v UKC. Izvedlo ga bo podjetje Interexport v vrednosti 6,244 milijona evrov. Investitor je ministrstvo za zdravje.

Iz sredstev UKC bosta letos največji naložbi nakup in vzdrževanje licenc za že vgrajene podatkovne baze in operacijski sistem, ocenjeni na 600.000 in 200.000 evrov (podjetji Oracle in Microsoft). Največja vzdrževalna dela bodo opravljala podjetje IRC Celje (za 345.440 evrov), SRC Infonet (295.437 evrov), podjetje List (275.000 evrov), Marand (180.676 evrov) in tudi Unistar (502.560 evrov), ki ponuja 24-urno podporo informacijskim storitvam.

Milena Zupanič Enovito računalništvo za 10 do 20 milijonov evrov

UKC načrtuje vzpostavitev enovitega bolnišničnega in poslovnega računalniškega sistema. Strategijo zanj bo Jani Recer predstavil na naslednjem svetu zavoda. Predlagal bo, da bi do prihodnjega leta pripravili razpis, do konca 2013 bi izvedli osnovno postavitev sistema, v celoti pa bi z njim nadomestili sedanje, težko povezljive sisteme do leta 2015. Vrednost naložbe bo od 10 do 20 milijonov evrov.