Ukrajina pripravljena pomagati pri dobavi plina

Ukrajinski minister za energijo Jurij Boiko je izrazil pripravljenost Ukrajine, da preko svojega ozemlja članicam Evropske unije nadomesti pošiljke zemeljskega plina.

Objavljeno
28. december 2006 18.46
Kijev - Ukrajinski minister za energijo Jurij Boiko je v izjavi za javnost izrazil pripravljenost Ukrajine, da preko svojega ozemlja članicam Evropske unije nadomesti tiste pošiljke zemeljskega plina, ki bi zaradi rusko-beloruskega spora v zvezi s ceno zemeljskega plina utegnile biti preusmerjene v beloruski energetski sistem. "Pripravljeni smo povečati obseg tranzita, da bi s tem zagotovili stabilno delovanje gospodarstev naših evropskih sosedov," je dejal Boiko. Boiko je o možnosti, da bi povečali obseg zemeljskega plina, ki je preko Ukrajine namenjen v Evropo, že govoril s predstavniki ruskega energetskega velikana Gazprom.

Motnje pri dobavi ruskega plina?

Beloruske oblasti so včeraj sicer sporočile, da bi prihodnji teden lahko prišlo do motenj pri dobavi ruskega plina državam EU, ki teče čez ozemlje Belorusije. Ruski energetski velikan Gazprom je namreč napovedal, da bo z letom 2007 močno povišal ceno plina za Belorusijo, ta pa se povišanja brani z grožnjami, da bo v zameno ovirala dobavo ruskega plina evropskim državam.

Spor med Moskvo in Minskom močno spominja na lanski spor med Rusijo in Ukrajino, do katerega je prav tako prišlo zaradi podražitve ruskega plina. Ker ukrajinske oblasti niso hotele plačevati nove cene, je Gazprom na začetku letošnjega leta začasno prekinil dobavo plina Ukrajini, zaradi česar je bila motena tudi dobava evropskim državam.

Okoli 80 odstotkov ruskega plina se državam EU dobavlja prek Ukrajine, 20 odstotkov pa prek Belorusije. EU je na energetskem področju močno odvisna od Rusije, saj od nje dobi več kot 40 odstotkov vsega uvoženega plina ter več kot 30 odstotkov vse uvožene nafte.