Uničevanje dokumentov, precenjene pogodbe, izguba ...

Stavkajoči v Muri so prepričani, da je vodstvo ob koncu tedna v upravni zgradbi uničevalo uradno dokumentacijo podjetja. Med stavko so celo ujeli eno izmed delavk EHM, ki je skušala iz podjetja odnesti uradne dokumente.

Objavljeno
24. september 2009 09.35
Ivan Gerenčer
Ivan Gerenčer
Murska Sobota - Od delavcev Mure je bilo med stavko slišati trditve, da je podjetje zašlo v nerešljive težave tudi zaradi osebnega okoriščanja vodstva v zadnjih letih, zato zahtevajo njihovo odgovornost. Večkrat so ponovili, da se je preteklo soboto in nedeljo v upravnih prostorih uničevala uradna dokumentacija podjetja. Med stavko so menda celo ujeli eno od delavk EHM (Evropska hiša mode), ki je poskušala iz podjetja v torbici odnesti uradne dokumente. Najverjetneje, trdijo delavci, vodstvo EHM še pred uvedbo stečaja poskuša preprečiti razkritje nečednih poslov v Muri.

Zdenko Podlesnik, ki je včeraj do polnoči še opravljal delo prokurista Mure, je povedal, da ima čisto vest. »V dobrih štirih mesecih, kolikor sem vodil podjetje, nisem imel ne možnosti in ne časa, da bi zagrešil nečedne posle in bi zato moral med vikendom ponoči uničevati dokumentacijo. Posamezniki, katerih stisko razumem, imajo očitno bujno domišljijo. Res je, da so med vikendom delali zaposleni v finančno-računovodski službi. Naročil sem jim, naj pripravijo dokumentacijo za pripravo predloga za uvedbo postopka prisilne poravnave z upniki, ki sem jo hotel imeti na mizi v ponedeljek. Imeli so veliko dela in opravili so ga v odsotnosti predpostavljene delavke in članice uprave Marinke Glavač. Ta je morala po velikih obremenitvah na delovnem mestu zaradi zvišanega krvnega tlaka na zdravljenje v bolnišnico. Nimam informacije, da bi zaposleni razrezovali dokumentacijo. V soboto zvečer so mi po elektronski pošti poslali seznam upnikov Mure, ki sem ga potreboval za pripravo predloga prisilne poravnave,« je razložil.

Podlesnik je pojasnil tudi zgodbo o lovu na delavko EHM, za katero so stavkajoči sumili, da je poskušala naskrivaj odnesti uradno dokumentacijo. »Prestrašena delavka, ki se je odpravila iz EHM, je pritekla nazaj, za njo pa sta pridrvela dva stavkajoča. Osebno mi je pokazala, kaj ima v torbici. V njej ni bilo nobene dokumentacije. Potem sem vse prepustil kriminalistu, ki je bil navzoč. Janeza Cöra, ki je bil eden od pobudnikov protesta delavcev, sem ovadil zaradi nepooblaščene navzočnosti v prostorih podjetja. Cör že več let ni zaposlen v podjetju, zato se brez dovoljenja ne bi smel gibati v teh prostorih. Te dogodke so včeraj preverjali preiskovalci soboške policijske uprave,« je povedal Podlesnik.

Sporen posel s Hubrom


Preiskovalci sicer že nekaj časa preverjajo zakonitost svetovalnega posla, vrednega 15.000 evrov, ki ga je Mura sklenila z družinskim podjetjem nekdanjega predsednika uprave Franca Hubra. Njegovo podjetje je moralo po pogodbi pripraviti dokumentacijo, ki so jo potrebovali zunanji revizorji pri pregledu poslovanja Murine nemške hčerinske družbe Trendline. Ker je pogodba s Hubrovim podjetjem dvignila veliko prahu, je Podlesnik zadržal plačilo tretjega obroka pogodbenega zneska.

 

Podlesnik je že pojasnil, da se za posel s Hubrovim podjetjem ni dogovoril on, ampak nadzorni svet. In to zato, kakor je za Delo že pred časom pojasnil predsednik Henrik Peternelj, ker je Hubrova žena, ki je bila v Muri zaposlena, nato pa je za podjetje delala honorarno, dobro poznala poslovanje Trendlina. Zaposleni so prepričani, da je vodstvo Mure s pogodbo o svetovalnih poslih plačalo del odpravnine nekdanjemu predsedniku uprave. Huber se je namreč po dogovoru z nadzornim svetom po enem letu odpovedal vodenju podjetja, čeprav bi ga moral voditi dve leti. Po pogodbi, ki jo je podpisal predsednik predzadnjega nadzornega sveta, bi moral dobiti odpravnino v višini šestih plač, torej 60.000 evrov. Nadzorni svet zaradi finančne stiske in razpoloženja med zaposlenimi ni tvegal tako visokega izplačila. S Hubrom se je dogovoril za odpravnino v višini dveh plač ob odhodu v pokoj in plačilo neporabljenega dopusta, skupaj okrog 30.000 evrov. S plačilom precenjenega posla se je Huber približal dogovorjeni višini odpravnine.

 

Kriminalisti se ukvarjajo tudi s poslovanjem Trendlina, ki je že v stečajnem postopku.


 

Iz tiskanega Dela