Union se je »usedel« na dividende Kolonela

Okrožno sodišče v Mariboru je Poslovnemu sistemu Mercator z začasno odredbo prepovedalo izplačilo dobrih 4,2 milijona evrov dividend mariborski družbi Kolonel v lasti nekdanjega prvega pivovarja Boška Šrota.

Objavljeno
17. september 2009 23.01
Mercator
Vanja Tekavec
Vanja Tekavec
Ljubljana - Okrožno sodišče v Mariboru je včeraj Poslovnemu sistemu Mercator z začasno odredbo prepovedalo izplačilo dobrih 4,2 milijona evrov dividend mariborski družbi Kolonel v lasti nekdanjega prvega pivovarja Boška Šrota. Predlog za izdajo odredbe je na sodišče vložila Pivovarna Union, rok za izplačilo Mercatorjevih dividend pa je danes. Kolonel vodi italijanski poslovnež Pierpaolo Cerani, ki je tudi vodja holdinga Infond. Iz Mercatorja so včeraj sporočili, da bodo spoštovali »vse svoje obveznosti in vse sodne odločbe«.

Če bi Mercator dividende vendarle izplačal, se je vodstvo Pivovarne Union zavarovalo še enkrat in z začasno odredbo doseglo tudi, da bodo omenjena sredstva ostala »zablokirana« na Kolonelovem računu. Sodišče je včeraj namreč izdalo tudi sklep, s katerim bankam, kjer ima Kolonel transakcijski račun (to so NLB, NKBM in Banka Koper), prepoveduje (morebitno) izplačilo dividend z zakonskimi obrestmi vred. Nasprotno, sredstva morajo ostati na Kolonelovem računu pri NLB, je mogoče razumeti iz odločbe okrožnega sodišča.

Kot je znano, je bila konec julija skupščina Mercatorja, na kateri so lastnikom za lani namenili približno 19 milijonov evrov dividend oziroma 4,5 evra po delnici. Med upravičenci je bil tedaj tudi zdaj že nekdanji četrtinski lastnik Mercatorja mariborski holding Infond, ki ga prek Centra Naložb obvladuje Kolonel. To pa se je v prvi polovici avgusta spremenilo. Ker Infond ni mogel poplačati več stomilijonskih posojil do bank, so te unovčile jamstva in mu zaplenile delnice Poslovnega sistema Mercator in Pivovarne Laško. Še drugače: Infond je ostal brez delnic, na podlagi katerih mu je na julijski skupščini pripadlo za dobrih 4,2 milijona (Mercatorjevih) dividend.

A kaže, da so spremembe tudi pri prejemniku dividend, saj je Infond terjatev do Mercatorja že konec julija prenesel na večinskega lastnika Center Naložbe, ta pa v začetku avgusta na Kolonel. Družba Center Naložbe je namreč 5. avgusta s Kolonelom sklenila pogodbo o odstopu dividend (cesijska pogodba), o čemer je Kolonel pozneje obvestil Mercator. To pa moti vodstvo Pivovarne Union, ki je med večjimi upniki holdinga Infond. Kot je znano, Infond in Center Naložbe samo družbam iz kroga Pivovarne Laško (pivovarnama Union in Laško, Radenski, Fructalu in časopisu Delo), dolgujeta približno 110 milijonov evrov, od tega več deset milijonov evrov Pivovarni Union.

Prav na ta dolg se v predlogu za začasno odredbo sklicuje Unionovo vodstvo; opozarja, da bi bilo izplačilo dividend Kolonelu v škodo upnikov Infonda. »Ravnanja Kolonela, holdinga Infond in Centra Naložbe kažejo na to, da odtujujejo še preostanek svojega premoženja po verigi od Infond Holdinga na Center Naložbe in potem na družbo Kolonel. S takšnim ravnanjem očitno poskušajo premoženje odtujiti oziroma ga skriti pred upniki,« lahko preberemo v obrazložitvi predloga začasne odredbe.

V Unionu menijo tudi, da terjatev iz naslova dividend ni mogoče kar odstopiti. Kolonel bi moral zanje Centru Naložbe nakazati kupnino, česar pa po mnenju Uniona ni storil, saj Center Naložbe na računu nima denarja; to v Unionu dokazujejo z neunovčenimi menicami Centra Naložbe, s katerimi je poskušal Union izterjati svoje dolgove. Še drugače: ko je Union poskušal unovčiti menice Infonda in Centra Naložbe, so ga banke obvestile, da tega zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ne more storiti. Vse pa kaže, da se v Unionu bojijo tudi drugih potez, s katerimi bi lahko mariborska lastniška veriga oškodovala upnike. Pivovarna Union v predlogu za začasno odredbo med drugim opozarja, da je Infond na Center Naložbe brez prejetega nakazila kupnine prenesel 83.000 delnic Pivovarne Laško, na borzi vrednih skoraj 2,5 milijona evrov. Opozarjajo tudi na možnost, da bo Center Naložbe te delnice Laškega prenesel na Kolonel, »še zlasti zato, ker sta obe družbi velika dolžnika Pivovarne Laško«.

Za pojasnilo smo včeraj hoteli prositi tudi Infond Holding in Kolonel, vendar na naslovih družb popoldne niso bili dosegljivi.

Iz petkove tiskane izdaje Dela