Upniki predlagajo stečaj za nekdanja lastnika

Vzrok za vložitev stačjnjega postopka družb Infond Holding in Center Naložbe je znan: družbi sta že od začetka avgusta insolventni, vse odtlej pa si številni upniki prizadevajo za čim boljše poplačilo svojih terjatev.

Objavljeno
21. oktober 2009 10.49
Vanja Tekavec, Božena Križnik
Vanja Tekavec, Božena Križnik
Ljubljana - Družbe iz Skupine Pivovarna Laško - Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska, Fructal in Delo - so na Okrožno sodišče v Mariboru vložile predlog za začetek stečajnega postopka za družbi Infond Holding in Center Naložbe. Vzrok je znan: družbi sta že od začetka avgusta insolventni, vse odtlej pa si številni upniki prizadevajo za čim boljše poplačilo svojih terjatev. Med njimi so v posebno neugodnem položaju v uvodu naštete družbe, ki so bile še donedavna v pretežni lasti Infond Holdinga in Centra Naložb, zato so jima morale posojati denar brez ustreznih hipotekarnih zavarovanj. (Šele) zdaj pošiljajo dolžnika v stečaj, in to zaradi »uveljavljanja in zaščite svojih terjatev in zagotovitve enakopravnega poplačila upnikov obeh družb«.

V Skupini Pivovarna Laško so se za vložitev predloga za stečaj odločili, kot pravijo, »na podlagi javno dostopnih podatkov in podatkov družb, saj ocenjujejo, da je podana zakonska domneva o trajni nelikvidnosti teh družb in posledično insolventnosti. Ta zadnja je podlaga za začetek stečajnega postopka, ki pa bi ga morali družbi podati sami.«

Zanimivo je, da so se v Pivovarni Laško za predlog stečaja odločili le nekaj dni zatem, ko je italijanski poslovnež Pierpaolo Cerani napovedal pogojno dokapitalizacijo Infonda v višini 200 milijonov evrov, čeprav je Infond že avgusta ostal brez večine premoženja, njegovo vodstvo pa je takrat ugotovilo njegovo insolventnost. Zakaj predlog stečaja ravno zdaj oziroma tako pozno? Dušan Zorko, predsednik uprave Pivovarne Laško, trdi, da ni bilo nobenega posebnega razloga, napovedi dokapitalizacije pa ni hotel komentirati. »Zanima me le, kako ubraniti interese celotne pivovarne.«

Dolg menda znaša kar 110 milijonov evrov

Mariborski Infond in njegov večinski lastnik Center Naložbe dolgujeta laški skupini po besedah Dušana Zorka skupaj kar 110 milijonov evrov. Po istem viru je večina teh posojil že zapadla v plačilo, vendar Zorko dvomi, da bo skupina poplačana.

Več v tiskanem Delu.