Uprava in NS brez razrešnice

Lastniki Skimarja zaradi nejasnosti poslovanja v letu 2008 niso podelili razrešnice ne upravi ne nadzornemu svetu. Delničarji so se seznanili s sanacijskim programom, o dokapitalizaciji pa posebej niso govorili.

Objavljeno
31. avgust 2009 16.56
Blaž Račič
Blaž Račič
Begunje na Gorenjskem - Lastniki Elana so se na skupščini seznanili z revidiranim letnim poročilom, predvidenim sanacijskim programom, spremenili ime skupine iz Skimar skupina v Elan skupina, medtem ko upravi in nadzornemu svetu za lansko poslovno leto niso podelili razrešnice. Kot je po skupščini dejal Robert Ferko, predsednik uprave skupine Elan, so se lastniki seznanili z izsledki revizije, razrešnice upravi in nadzornikom pa niso podelili zaradi nekaterih nejasnosti. Prav tako se še niso opredelili o nadaljevanju postopkov glede tega. Skupščina je vzela na znanje predlog sanacijskega programa in, kot je dejal Ferko, so se lastniki strinjali z njegovimi osnovnimi premisami.

Stojan Nikolić, predsednik nadzornega sveta, je po skupščini dejal, da so na njej končali s preteklostjo in da se bosta uprava in nadzorni svet posvetila prihodnosti. O morebitnih odškodninskih tožbah proti bivšim članom uprave in nadzornega sveta bo nadzorni svet razpravljal na naslednji seji.

O dokapitalizaciji niso odločali in bo verjetno predmet naslednje skupščine, je dejal Robert Ferko, ki še ocenjuje, da bi morali o sedem milijonov evrov vredni dokapitalizaciji lastniki odločiti do konca tega leta. Skupina Elan posluje letos relativno stabilno tako, da na koncu leta načrtujejo osem do devet milijonov evrov izgube. Izguba skupine za lansko leto znaša 12 milijonov evrov, medtem ko je imelo samo podjetje Skimar d.o.o. 26 milijonov evrov izgube. Stojan Nikolić je v zvezi s tem pojasnil, da je revizor zahteval popravke vrednosti naložb tega podjetja in so mu zato znižali vrednost naložb od leta 2006 do 2008. Po Ferkovih napovedih bo skupina Elan pozitivno poslovala leta 2011. Do konca leta bodo tudi z mehkimi metodami zmanjševali število zaposlenih in bo konec leta dosegla število 500, nato pa odpuščanj ne načrtujejo več, je zagotovil Ferko.

Uprava skupine Elan še ni dopolnjena, stanje pa je zamrznjeno, je dejal Ferko. Pojasnil je, da s petimi kandidati za člana uprave, ki so prišli v ožji izbor, niso našli skupnega jezika o višini plače, saj so kandidati pričakovali letno plačilo v višini od 150.000 do 200.000 evrov, to pa je bilo v nasprotju s priporočilom vlade, ki je za člane uprav podjetij predvidela plačilo do 70 odstotkov plače predsednika uprave. Stojan Nikolić je dejal, da je skupščina za nadomestnega člana nadzornega sveta namesto Stajke Skrbinšek imenovala Marka Hočevarja.

Iz torkovega Dela.