Uprava Novolesa vložila predlog za prisilno poravnavo

Uprava pohištvenega podjetja Novoles je ob soglasju nadzornega sveta na Okrožno sodišče v Novem mestu danes vložila predlog prisilne poravnave družbe. Načrt poslovne sanacije predvideva poravnavo terjatev navadnih upnikov v roku petih let v višini 50 odstotkov, so sporočili iz družbe.

Objavljeno
04. marec 2011 13.35
J. G., delo.si
J. G., delo.si
Straža - Zavarovanim - ločitvenim upnikom družba predlaga, da 40 odstotkov vrednosti svojih terjatev konvertirajo v kapital družbe, preostalih 60 odstotkov vrednosti terjatve pa bi jim poplačali v štirih letih (24 odstotkov) oziroma v desetih letih (36 odstotkov), poroča STA.

V družbi pojasnjujejo, da bi upniki tako pridobili perspektivno možnost poplačila terjatev, saj da bo Novoles po sanaciji hitreje okreval in pridobival na vrednosti. "Uspešna sanacija odpira možnost za vstop novega strateškega partnerja, s katerim bomo družbo kapitalsko okrepili, tehnološko posodobili in pridobili nove tržne potenciale," menijo.

"Spekter težav je zelo širok, zato je zdaj potrebno nastopiti odprto in konstruktivno," je vložitev predloga za prisilno poravnavo komentiral predsednik uprave Novolesa Sergej Murgelj. Nadzorniki so novo, dvočlansko upravo Novolesa - v njej je poleg Murglja še Robert Štrumpf - imenovali 18. februarja, uprava pa je vodstvo družbe prevzela takoj.

Ob zaostanku januarske plače, delavci napovedali stavko.

Lansko poslovno leto je bilo po oceni uprave eno najslabših v zgodovini Novolesa; družba je ob realiziranih 20 milijonih evrov prihodkov ustvarila več kot osem milijonov evrov izgube. "Finančnih obveznosti glede na stanje Novolesa ni več mogoče promptno servisirati," je pojasnil Murgelj.

V družbi so prepričani, da v prid pozitivnemu izidu poravnave govori tudi trenutno tržno stanje ključnih programov Novolesa. "Podjetje ima namreč že danes stabilne in zanesljive kupce ter dostop do infrastrukturno že urejenih trgov; poleg Slovenije še Nemčije, Velike Britanije in ZDA," so pojasnili.

Ta teden je 268 zaposlenih nastopilo kolektivni dopust, v katerem so za optimizacijo proizvodnje izkoristili proste dneve iz lanskega koledarskega obdobja, zato so zabeležili takojšen pozitiven ekonomski učinek na stroškovni strani ter razbremenili dotrajano infrastrukturo in realizirali najnujnejša popravila.

Delavci Novolesa so se na ponedeljkovem zboru delavcev z novo upravo dogovorili, da jim bo ta v torek izplačala drugi predujem zaostale januarske plače, njen preostanek pa naj bi dobili v petek. V primeru, da omenjene plače takrat ne bodo dobili dokončno izplačane, so za ponedeljek napovedali vnovično stavko.