Uprava se boji zavarovancev in lastnikov

Nevenka Lekše pravi, da je bilo na skupščini le za prste ene roke takih zavarovancev, ki so bili povsem neodvisni od uprave. Vsi drugi so bili bodisi zastopniki bodisi zaposleni v Vzajemni.

Objavljeno
26. avgust 2009 22.58
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana - »Neokusno, nemoralno in sprijeno.« To so besede Nevenke Lekše o torkovi skupščini Vzajemne v Laškem. Lekšetova je ob ustanovitvi Vzajemne za dopolnilno zdravstveno zavarovanje pridobila 52.000 članic in članov sindikata zdravstvenega in socialnega varstva ter v njihovem imenu (takrat s predstavniki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, pod okriljem katerega je bila organizirana Vzajemna) podpisala prvo krovno pogodbo za množično vključitev v Vzajemno. V torek se je udeležila skupščine Vzajemne kot zavarovanka in bila vidno razočarana. »To je narobe svet. Več kot jasno je, da si je uprava pripeljala svoj glasovalni stroj,« je dejala Lekšetova, ki je že na skupščini napovedala izpodbojno tožbo na sprejete sklepe o poslovnem poročilu in reviziji.

Nevenka Lekše pravi, da je bilo na skupščini le za prste ene roke takih zavarovancev, ki so bili povsem neodvisni od uprave. Vsi drugi so bili bodisi zastopniki, ki so zbrali pooblastila v povezavi z Vzajemno, bodisi zaposleni v Vzajemni (seveda tudi zavarovanci), ki že zaradi delovnega razmerja niso mogli povsem neodvisno glasovati. »To dela legitimnost skupščine dvomljivo,« je dejala Lekšetova.

 

»Uprava Vzajemne se boji zavarovancev in lastnikov Vzajemne. Vsa leta od ustanovitve se je iskalo stranpoti, kako zagotoviti, da večina zavarovancev ne bi imela dostopa na skupščino. Na to kaže že izbira kraja, saj je skupščina vedno v Laškem. Zaradi tega je uprava tokrat onemogočila glasovanje zastopnikom 3801 upokojenca, ki bi preglasili glasovalni stroj uprave,« pravi Lekšetova.

 

Sogovornica ne verjame poročilom uprave. »Poslovno in revizijsko poročilo me kot zavarovanko nista prepričala o gospodarnem ravnanju z denarjem, zato sem napovedala izpodbojne tožbe na sklepe o teh poročilih. Več kot očitno je, da je bilo glasovanje usmerjeno in zato tisti, ki so si upali v zadnjem času spregovoriti o nepravilnostih, niso dobili razrešnice, torej potrditve, da so delali dobro,« je dejala. »Sprašujem se, kako je lahko nadzorni svet odobril in za člane uprave podpisal pogodbe, po katerih posameznik zasluži skoraj 200.000 evrov na leto?«

 

»Nadzorni svet bi moral biti predstavnik in zaščitnik interesa zavarovancev. Čas je, da se dejavno vključijo v dogajanje ne le upokojenci, ampak tudi sindikati, ki bodo predstavljali aktivno populacijo,« je menila Lekšetova in poudarila, da so zdaj najbolj ogroženi slabo plačani in brezposelni. V imenu civilnega združenja za državljanski nadzor nad zdravstvenim varstvom (ZaNas), katerega predsednica je, predlaga sprejetje posebnega zakona o Vzajemni, s katerim bi Vzajemno vrnili pod okrilje ZZZS.

 

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela