Uprava TVM predlagala stečaj

Predlog uprave gre delavcem na roko, saj bodo postopki krajši in izognili se bodo plačilu takse, ker predloga ne bodo vložili sami. Brez dela bo ostalo 131 ljudi.

Objavljeno
03. marec 2011 21.58
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – S prodajo Tovarne vozil Maribor (TVM) neznanemu kupcu, menda Švicarju srbskega porekla Jovici Gajiću, s katerim je Viator & Vektor po lastnih navedbah 18. februarja celo podpisal prodajno pogodbo, očitno ne bo nič. Predsednik uprave TVM Janez Lipuš je na sodišču vložil predlog za stečaj družbe in prehitel delavce, ki so nameravali to storiti v ponedeljek. Brez dela bo z vodstvom tovarne vred ostalo 131 zaposlenih. »Žalostni smo vsi. Ti avtobusi so bili naši otroci, vsak je za to nekaj naredil, vsak čuti pripadnost,« je povedal predsednik stavkovnega odbora TVM Franjo Trojner. Po njegovih besedah je v tej zgodbi edina dobra stvar, da delavcem ne bo treba samim predlagati stečaja, s čimer so pridobili vsaj dva tedna dragocenega časa in se bodo lahko prej prijavili na zavod za zaposlovanje ter dobili nadomestila za brezposelnost.

Sekretar sindikata Skei Branko Medik je pojasnil, da ima delodajalec v primeru, ko stečaj predlagajo delavci, na voljo 15 dni za dokazovanje, kar teoretično pomeni, da bi lahko počakal do zadnjega dne, morebitni ugovori njegovim navedbam pa bi vse skupaj lahko še dodatno zavlekli. Zanemarljivo ni niti, da obubožanim delavcem ne bo treba plačati dobrih 3000 evrov sodne takse; pomoč je v tej smeri sicer ponudil mariborski župan Franc Kangler.

Stavka v TVM, ki traja od 3. januarja, po Trojnerjevih besedah poteka naprej, zdaj je poglavitno opravilo stavkovnega odbora varovanje premoženja tovarne oziroma stečajne mase. Delavci TVM so začeli stavkati zaradi neizplačanih novembrskih plač, ko so jih januarja dobili, pa so stavko nadaljevali, saj so v plačilo zapadle decembrske in pozneje še januarske plače.

Iz Viatorja & Vektorja so sporočili, da so si zadnji dve leti prizadevali najti strateškega partnerja, saj so prepričani, da izdelki, znanje, kapacitete in naročila, ki jih ima TVM, zagotavljajo uspešno poslovanje. Pogovori so potekali z interesenti iz Slovenije in tujine (Savdska Arabija, Kitajska, jugovzhodna Evropa), iskali so tudi druge rešitve za nadaljevanje proizvodnje in razvoj podjetja: »Na žalost ugotavljamo, da smo bili pri iskanju ugodne rešitve za TVM neuspešni.«