Upravni odbor trgovinske zbornice potrdil model članarin

Po predlogu naj bi po prihodkih in zaposlenih največji člani letno plačevali največ 75.000 evrov, najmanjši člani z do 10 zaposlenimi pa najmanj 50 evrov.

Objavljeno
25. januar 2007 20.07
Člani upravnega odbora Trgovinske zbornice Slovenije
Ljubljana - Člani upravnega odbora Trgovinske zbornice Slovenije so na današnji drugi seji od ustanovitve podprli predlagani model in višino članarin za leto 2007. Po predlogu naj bi po prihodkih in zaposlenih največji člani letno plačevali največ 75.000 evrov, najmanjši člani z do 10 zaposlenimi pa najmanj 50 evrov. Člani, ki ne dosegajo letnega prometa 24.000 evrov, bodo plačila članarine oproščeni.

Kot je povedal izvršni direktor trgovinske zbornice Viktor Vauhnik , so članarine pri večini članov občutno, tudi do trikrat nižje od tistih, ki so jih plačevali Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Obstajajo pa tudi nekatere izjeme, saj so nekateri člani GZS na podlagi posameznih dogovorov plačevali višje oz. nižje članarine od povprečja.

Zbornica ima po Vauhnikovih besedah zdaj 1000 članov, do konca meseca pa naj bi se ta številka povečala na 1100. To pomeni, da je v trgovinski zbornici včlanjenih 0,9 odstotka vseh trgovskih podjetij v Sloveniji, zato si bodo v TZS prizadevali, da se članstvo še poveča, in sicer naj bi po predvidevanjih dosegli petodstotni prag, kar pomeni reprezentativnost zbornice. "Trgovinska zbornica po prihodkih svojih članic že presega mejo za reprezentativnost," je poudaril Vauhnik.

Kako v članstvo pridobiti mala podjetja?

Upravni odbor je večino seje namenil razpravi, kako v članstvo pridobiti mala podjetja, ki jih je tudi največ, in kakšno članarino jim zaračunati. Nekateri člani so menili, da naj bi mejo (prihodke in zaposlene) za oprostitev plačila za manjša podjetja dvignili, vendar se na koncu večina s tem ni strinjala. Ocenili so, da bo TZS ponujala dovolj kakovostnih storitev, s katerimi bodo med svoje vrste privabili tudi majhne trgovce. V prvi vrsti gre za izdajanje tedenskih aktualnih novic s področja trgovine, ki so med trgovci zelo zaželene in so za zdaj še brezplačne, kasneje pa bodo brezplačne le za člane.

Vauhnik in predsednik zbornice Bojan Papič sta predstavila tudi aktivnosti za pridobivanje članstva v prvem letošnjem četrtletju, ki so jih člani odbora potrdili. Med aktivnostmi so poleg izdajanja omenjenih novic še postavitev spletne strani zbornice z različnimi informacijami, pogajanja z GZS o razmejitvi pristojnosti o strukturi članstva, ustanovitev sekcij, postavitev strategije sodelovanja z Obrtno zbornico Slovenije, izobraževanje trgovcev v posameznih regijah, osebna srečanja s tujimi trgovskimi podjetji in obiski večjih trgovinskih družb in opredelitev aktivnosti za vključevanje franšiznih in ostalih partnerskih družb v zbornici.

Papič: Trgovinska zbornica je predvsem zbornica trgovcev

Predsednik trgovinske zbornice Papič se je ustavil tudi pri novoustanovljeni sekciji trgovcev pri GZS in dejal, da se bo trgovinska zbornica sestala z vodstvom GZS in nato videla, če to pomeni konkuriranje med zbornicami. Ocenil pa je, da je trgovinska zbornica predvsem zbornica trgovcev, njihova primarna naloga pa je odpravljanje težav trgovcev, je dejal.

Člani upravnega odbora so spregovorili tudi o nekaterih aktualnih težavah, pri čemer so kot zelo pereče izpostavili provizije bank za polog kovancev. Največ besed se je vrtelo o provizijah Nove Ljubljanske banke, ki po mnenju nekaterih trgovcev izkorišča svoj skoraj monopolni položaj na trgu, zato je bilo slišati tudi predloge, naj se trgovci organizirajo in skupaj nastopijo proti banki ali pa jo celo zamenjajo, tudi s tujimi bankami.