Upravno sodišče Lafarge Cementu vzelo okoljsko dovoljenje

Upravno sodišče je trboveljskemu Lafargu odvzelo okoljevarstveno dovoljenje, zato v podjetju do nadaljnega ne smejo zažigati odpadkov.

Objavljeno
04. marec 2011 17.14
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Ljubljana - Trboveljski Lafarge Cement do nadaljnjega ne sme sežigati odpadkov. Z Ministrstva za okolje in prostor so sporočili, da so prejeli sodbo upravnega sodišča, s katero je sodišče cementarni odpravilo okoljevarstveno dovoljenje. Odločitev so sprejeli na podlagi tožbe stranskega udeleženca v postpoku izdaje okoljskega dovoljenja za Lafarge Cement Uroša Macerla. Dovoljenje je Lafarge Cement od Agencija RS za okolje prejel julija 2009, z njim pa je Arso cementarni dovolil, da do leta 2019 vsak dan sežge do sto ton odpadnih olj, gum in plastike.

Sodišče je še odločilo, da se zadeva vrne organu prve stopnje, to je Arsu, v ponovni postopek, do odločitve o njeni zahtevi pa sme trboveljski Lafarge svojo dejavnost izvajati skladno z veljavnimi dovoljenji, so zapisali.

Uroš Macerl, tudi predsednik Eko kroga, je ob razsodbi upravnega sodišča, s katero je to odpravilo okoljsko dovoljenje za LC, ostal brez besed. Za Delo je izjavil: »Težko razumem svoje občutke, toda po vseh letih borb proti državi in LC se celo veseliti več ne morem. Morda bo prišlo za mano, a v tem trenutku res ne vem, kaj naj rečem. Kajti je MOP pred leti na drugi stopnji enkrat že razsodil meni v prid in cementarni vzel okoljsko dovoljenje, ji ga je po samo desetih dneh vrnil. Ker ne vem, kaj bo jutri ali čez deset dni, bom tokrat raje previden.« Previden je bil tudi Matjaž Švagan, zagorski župan: »Bistveno se mi zdi vprašanje, koliko časa bo veljala ta prepoved. Odločitev sodišča ni udarec LC, ampak sežiganju odpadkov in predsedniku vlade ter okoljskemu ministru. Že davno bi lahko presekala to zgodbo. Zdaj je njuno neodločnost presekala neodvisna veja oblasti. To je priznanje za vse nas, ki se borimo za zdravo okolje in za zdravje bodočih generacij. Je dokaz, da nismo skupina nezadovoljnih z življenjem, ali celo kolonija, kjer lahko kapital počne prav vse. Smo regija, ki je sestavni del EU. Postavili smo svojo ceno in od pravne države dobili potrditev, da je bila prava.«

Kljub temu se bodo aktivisti Eko kroga in trboveljske Civilne iniciative (CI) v ponedeljek zbrali pred francoskim veleposlaništvom v Ljubljani na posebni, zasavski popotnici premierju Borutu Pahorju na poti v Pariz, kjer bo podpisal strateški sporazum s Francijo.Pri »popotnici« premierju bodo zasavski aktivisti vztrajali kljub razsodbi sodišča, saj vlada doslej, pravijo, ni izpolnila niti ene obljube v zvezi z LC - tudi najpomembnejše ne o presoji vplivov LC na okolje, preden je ta prejšnji teden po treh mesecih znova zagnal peč. Ali se presoje ni še nihče lotil ali pa sodelovanje Zasavcev in nepristranskih strokovnjakov pri izdelavi ni zaželeno, se sprašujejo v CI in Eko krogu.

Prav tako doslej ni bilo nič z revizijo postopka pridobivanja in vsebine okoljskega dovoljenja za LC. Nekakšen pregled dovoljenja sta kakor v posmeh Zasavcem sama sebi opravila Arso, republiška agencija za okolje in MOP, ministrstvo za okolje. »Najmanj tolikšen interes, kot ga ima LC, da Zasavci ne izvemo pravih podatkov o emisijah, imata tudi Arso in MOP, ker sta sokriva tako za pakete, posebej za Zasavce prirejenih podatkov o obremenjevanju zraka, kot za laži, je ogorčen Macerl, ki od Arsa in od izvajalcev meritev v LC še zmeraj zahteva, da povedo, kako je mogoče, da so na dimniku LC leta 2005 enkrat namerili 31 ton, drugič 4,8 tone prahu, kot uraden podatek pa objavili 6,8-tonski izpust.