US Airways odstopil od prevzema Delte

Ameriška letalska družba US Airways je odstopila od namere po sovražnem prevzemu letalske družbe Delta, ki je v postopku prisilne poravnave.

Objavljeno
01. februar 2007 10.48
Letalo družbe Delta
Atlanta - Ameriška letalska družba US Airways je v sredo odstopila od namere po sovražnem prevzemu letalske družbe Delta, ki je v postopku prisilne poravnave oziroma v stečajni zaščiti po 11. poglavju. US Airways je odnehal, potem ko je odbor skupine največjih nezavarovanih kreditorjev potrdil reorganizacijski načrt Delte, da pride iz stečaja sredi letošnjega leta, kot samostojno podjetje.

Manjši US Airways je namero o prevzemu objavil 15. novembra, pri Delti pa je, tako pri vodstvu podjetja, kot pri zaposlenih, nemudoma naletela na ogorčen odpor. Nad prevzemom najverjetneje niso bili navdušeni niti zaposleni pri US Airways, saj bi jih nekaj izgubilo službe ali ugodnosti.

Delta mora sedaj dobiti še podporo za svoj načrt reorganizacije od manjših posojilodajalcev, med katerimi jih je nekaj že izrazilo nasprotovanje in pot iz stečaja še nikakor ni zanesljiva. Delta meni, da bo podjetje po izhodu iz stečaja vredno med 9,4 do 12 milijard dolarjev, zadnja ponudba US Airways pa je znašala 9,8 milijarde dolarjev.

Finančni del posla sam po sebi ni bil največji problem za posojilodajalce, ki so podprli Delto. Združitev obeh letalskih družb bi lahko namreč naletela na nasprotovanje zakonodajalcev ali zveznih regulatorjev, ker bi se nekatere proge obeh družb pokrivale in bi nastala nevarnost monopola.

Odločitev US Airways, da se umakne iz igre je razveselila vodstvo in zaposlene pri Delti ter celo uradne predstavnike mesta Atlanta in države Georgie, ker bi združeno podjetje lahko svoj sedež preselilo v Arizono, ne glede na to da bi obdržalo ime Delta.