Uspešen nastop slovenskih inovatorjev

Na letošnjem Salonu novosti v Ženevi se je med 738 sodelujočimi inovatorji iz 42 držav uspešno predstavilo tudi pet slovenskih novosti, slovenski inovatorji pa so pobrali precej nagrad.

Objavljeno
16. april 2005 11.47
Slovenski inovatorji so pobrali precej nagrad
Ženeva - Na letošnjem Salonu novosti, ta je bil med 6. in 10. aprilom v Ženevi, se je med 738 sodelujočimi inovatorji iz 42 držav uspešno predstavilo tudi pet slovenskih novosti, slovenski inovatorji pa so pobrali precej nagrad.

Največ priznanj je dobila medicinska novost podjetje MO - GY iz Kamnika, ki je prejelo dve najvišji možni nagradi za metodo zgodnjega odkrivanja raka na dojki (BreastScan). Podjetje je namreč osvojilo zlato medaljo s posebno pohvalo strokovne žirije in posebno nagrado za najboljšo novost s področja medicine v letu 2005, so sporočili iz zastopstva inovatorjev na sejmu.

Brez pomoči države

Tudi ostali slovenski inovatorji - vsi so bili edini na sejmu, ki so se predstavljali na lastne stroške, saj pri državnih inštitucijah niso naleteli na razumevanje in pomoč - so bili uspešni. Tako je zlato medaljo mednarodne žirije za lesarstvo in zlato plaketo organizatorja za izvirnost in vrhunsko kakovost, posebno priznanje panožne skupine lesarjev iz Švice in Francije, prejel samostojni podjetnik, izumitelj in inovator Anton Govže iz Zapotoka pri Ribnici za izvirno rešitev kotne vezi za lesene okvirne konstrukcije.

Izumitelj in inovator Franc Birtič iz podjetja Ikor-B iz Šujice je prejel srebrno medaljo mednarodne žirije za gradbeništvo, pa tudi srebrno plaketo organizatorja za vrhunsko kakovost in humano uporabnost za hitro sestavljivi prostorski in namenski mobilni bivalni sklop.

Predstavnik grosupeljskega podjetja Ripitz Slavko Medimurec je prejel srebrno medaljo mednarodne režije za promet ter srebrno plaketo organizatorja za vrhunsko tehnično izvedbo in prispevek k prometni varnosti. Inovacija je prejela tudi posebno priznanje francoskih avtošol za izreden prispevek k varnosti v cestnem prometu in prispevek k usposabljanju v avto šolah in kolesarskih šolah za mlade.

Bronasto medaljo mednarodne žirije za gradbeništvo pa je prejel mladi inovator Janko Ziherl iz Šentruperta, ki je prejel še bronasto plaketo organizatorja za tehnološko izvedbo in ekonomičnost patentne novosti.