UVK soglaša s prodajo Večera družbi 3Lan

Prekmursko podjetje čaka še na soglasje ministrstva za kulturo, ki še ni odločilo. Delo bi s kupnino poplačalo posojilo NLB, 3Lan pa zagotavlja, da bo plačal kupnino.

Objavljeno
01. marec 2011 18.35
Maja Grgič, Božena Križnik, gospodarstvo; Ka.L., delo.si
Maja Grgič, Božena Križnik, gospodarstvo; Ka.L., delo.si
Ljubljana - Urad za varstvo konkurence (UVK) je po osmih mesecih Delu izdal soglasje za prodajo 75-odstotnega deleža v mariborskem Večeru družbi 3Lan. Ta prekmurska družba, ki je z Delom sklenila pogodbo o nakupu 79,24-odstotnega deleža v Večeru, mora zdaj za uresničitev posla dobiti še soglasje ministrstva za kulturo, po transakciji pa pri UVK priglasiti še koncentracijo v mariborski časopisni družbi.

Direktor UVK Damjan Matičič je potrdil izdajo soglasja za prodajo Večera. Pri tem je poudaril, da je urad preverjal, ali bo s tem izpolnjena odločba o prepovedi koncentracije Delo-Večer. Urad je tako po njegovih besedah preverjal zlasti kapitalske povezave udeleženih subjektov oziroma ali ne gre morebiti zgolj za »parkiranje« delnic, ter verjetnost uresničitve posla. Matičič je še pojasnil, da UVK za uresničitev prodaje ni postavil roka, ki bo ob morebitni izdaji soglasja ministrstva za kulturo odvisen od pogodbe med Delom in 3Lanom.

Kupec mora pred dokončanjem posla po zakonu o medijih pridobiti še soglasje kulturnega ministrstva, kjer so nam odgovorili, da še proučujejo zadnje podatke, ki so jih pridobili o prodaji, in zbirajo informacije. Dodali so, da odločitve še ne morejo napovedati.

Predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli soglasje UVK razume, kot »da je Delo izpolnilo vse, kar nam je bilo naloženo z odločbo, ki nam jo je UVK izdal septembra 2009«. S tem je po njegovih besedah izpolnjen eden od odložnih pogojev, da pogodba o prodaji Večera družbi 3Lan postane veljavna. Poleg soglasja ministrstva je to tudi plačilo kupnine. 3Lan je sicer že plačal predujem v višini desetine kupnine za Večerov delež, ki skupaj znaša 9,25 milijona evrov. Giacomelli je pojasnil, da bo Delo kupnino porabilo za poplačilo deset milijonov evrov dolga Novi Ljubljanski banki, ki je zavarovan z delnicami Večera. Zadolženost Dela bi se tako s 16,5 milijona znižala na 6,5 milijona evrov. Uspešna prodaja Večera je pomembna tudi zaradi same prodaje družbe Delo, za katero se zanimajo trije tuji kupci.

V javnosti se že od sklenitve pogodbe za Večer ugiba, ali ima majhna družba 3Lan sploh denar za nakup Večera in ali ni le slamnati kupec. Direktor 3Lana Denis Čeh, ki je zadovoljen z odločitvijo UVK, na to odgovarja, da so v postopku UVK predložili tudi garancije za izvedbo posla in ta je očitno ocenil, da so ta jamstva ustrezna. »Če kupnine ne bomo zagotovili, potem bomo izgubili aro v višini desetih odstotkov kupnine, tega pa ne želimo,« je dejal Čeh. Potrdil je, da se upravljanja Večera ne bi lotili sami, ampak skupaj z Delom Revije, ki je v lasti Mateja Raščana: »Z Delom Revije smo podpisali pogodbo o soupravljanju. Mi bomo nakup finančno pokrili, Delo Revije pa bo prispevalo znanje (know how).« Čeh namreč z družbo Delo Revije vidi možne sinergije. Napoveduje, da bodo ob pridobitvi deleža v Večeru pri UVK priglasili koncentracijo.

Novinarji Večera ogorčeni

Novinarji Večera so ogorčeni nad odločitvijo UVK. »Kot smo že večkrat opozarjali, kupec nikoli ni razkril virov za nakup naše časopisne hiše, prav tako ni predstavil vizije razvoja Večera, zato smo še kako zaskrbljeni, da bo novi lastnik časopis uporabil za finančno izčrpavanje ali za uresničitev političnih interesov.« To pojasnjujejo z dvomom v to, da je 3Lan sploh lahko končni lastnik, saj je imelo to računalniško podjetje s štirimi zaposlenimi 44.000 tisoč evov dobička leta 2009, kar nakazuje na to, dodajajo novinarji, da 3Lan sam nikakor ni bil sposoben financirati nakupa Večera.

Nezadovoljni so tudi z napovedjo 3Lana, da namerava podjetje upravljati z nadaljevanjem sodelovanja z Matejem Raščanom na čelu, ki se je do zdaj izkazal za človeka, ki zbuja nelagodje in pomisleke glede na njegove dosedanje medijske projekte, so še zapisali novinarji v pismu in dodali:" Novinarji Večera smo odločno proti takšnim netransparentnim poslovnim operacijam, ki škodujejo ugledu in verodostojnosti časopisa. Ta živi od zaupanja bralcev in pomeni enega glavnih stebrov zastopanja interesov javnosti v državi. Obenem pa postaja Večer vnovičen dokaz, da se z mediji pri nas ob tihi privolitvi politike še naprej kupčuje kot s svinjskimi polovicami. S tem država ogroža svoje demokratične temelje."

Spomnili pa so tudi na obljubi premierja Boruta Pahorja in ministrice za kulturo Majde Širca, da bo preprečevanje mešetarjenja z mediji ena ključnih prioritet in pozvali ministrstvo za kulturo, naj ne dovoli prodaje Večera nekomu, ki ni sposoben javno povedati, kdo stoji za njim in kakšni so njegovi načrti.

Društvo novinarjev: policija in UVK naj pregledata posle

Tudi društvo novinarjev Slovenije (DNS) je znova opozorilo na nepregledno delovanje kupca Večera, saj da lastniki 3Lana izvajajo posel za tretjo osebo. DNS je izpostavil povezavo Mateja Raščana in nekdanjega direktorja UVK (Jani Soršak), ki da je Delo prisilil v prodajo Večera, zato je poziv društva naslovljen tudi na policijo in komisijo za preprečevanje korupcije. "V društvu opozarjamo, da potek dogodkov in nekatere javne informacije nakazujejo, da so v ta dejanja lahko vpleteni tudi nekateri donedavni predstavniki oblasti. Zaradi ugleda javnih institucij je nujno, da se preveri morebitna točnost informacij, " so zapisali v društvu novinarjev Slovenije in dodali, da je dejstvo, da sta nekdanji direktor urada za varstvo konkurence - Jani Soršak in lastnik družbe Delo Revije - Matej Raščan (ki je, kot kaže, v ozadju prodaje Večera družbi 3Lan) povezani osebi.

Zapisali so še, da so se že ob odstopu Janija Sorška pojavile informacije, da je bila odločba o Večeru pripravljena še v času, ko je vodil urad. Če navedbe držijo, dodajajo, gre za izigravanje zakonodaje za pridobitev izjemno velike premoženjske koristi, saj je bil po teh informacijah urad tisti, ki je prisilil Delo k prodaji Večera v času, ko kupcev zaradi okoliščin in krize ni. Delo je bilo prisiljeno prodati Večer, edini, skriti in prikriti kupec pa je ravno povezana oseba nekdanjega direktorja urada, so še zapisali v društvu.