V avgustu cene nekoliko nižje

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat je na letni ravni zaznati 0,2 -odstoten padec cen v državah območja evra. V Sloveniji so se avgusta cene v medletni primerjavi okrepile za 0,1 odstotka.

Objavljeno
16. september 2009 14.22
Da. O./STA
Da. O./STA
Luxembourg - Države območja evra so avgusta na letni ravni zabeležile 0,2-odstoten padec cen, je danes svojo prvo oceno potrdil evropski statistični urad Eurostat. Območje evra je tako medletno deflacijo zabeležilo že tretji mesec zapored, medtem ko so se avgusta cene v primerjavi z julijem okrepile za 0,3 odstotka.

Celotna Evropska unija je avgusta na letni ravni zabeležila 0,6-odstotno inflacijo, kar je 0,4 odstotne točke več kot julija. Leto poprej je inflacija v EU na letni ravni znašala 4,3 odstotka. Mesečna inflacija v EU je bila avgusta 0,3-odstotna.


Na letni ravni so se avgusta v evrskem območju najbolj podražili alkohol in tobak (4,5 odstotka), različne dobrine in storitve (2,2 odstotka) in gospodinjska oprema (1,7 odstotka). Cene v skupini prevoz so bile v primerjavi z lanskim avgustom nižje za 3,2 odstotka, v skupini stanovanja za 1,3 odstotka, v skupini prehrana pa za 1,2 odstotka.


Avgusta so se na letni ravni cene najbolj zvišale na Madžarskem (pet odstotkov), v Romuniji (4,9 odstotka), na Poljskem (4,3 odstotka), v Litvi (2,2 odstotka) in na Švedskem (1,9 odstotka). Največje znižanje cen so zabeležili na Irskem (2,4 odstotka), Portugalskem (1,2 odstotka) in Cipru (1,9 odstotka).


V Nemčiji je bilo znižanje cen avgusta v medletni primerjavi 0,1-odstotno, v Franciji 0,2-odstotno, medtem ko je Italija beležila 0,1-odstotno rast. Tudi v Sloveniji so se avgusta cene po poročanju Eurostata v medletni primerjavi okrepile za 0,1 odstotka, enako tudi v primerjavi z julijem.