V boj za Ljubljansko borzo tudi Varšavska borza

Varšavska borza se zanima za nakup 70 odstotkov delnic Ljubljanske borze, zaradi česar bo prihodnji četrtek v Ljubljano prispel glavni izvršni direktor Varšavske borze Ludwik Sobolewski.

Objavljeno
07. februar 2007 16.37
Ljubljanska Borza
Ljubljana - Varšavska borza se zanima za nakup 70 odstotkov delnic Ljubljanske borze, zaradi česar bo prihodnji četrtek v Ljubljano prispel tudi glavni izvršni direktor Varšavske borze Ludwik Sobolewski, ki se bo sestal z vodstvom Ljubljanske borze, so povedali na Varšavski borzi. Sobolewski bo podrobnosti o namerah Varšavske borze v Sloveniji predstavil prihodnji petek v Ljubljani na novinarski konferenci.

Varšavska borza je ena največjih borz v srednji in vzhodni Evropi, na njej pa kotira 285 podjetij, od česar se jih je samo lani na novo uvrstilo 38, od tega šest tujih. Med drugim so lani na Varšavski borzi začele kotirati delnice češkega energetskega giganta ČEZ. Tržna kapitalizacija Varšavske borze je konec lanskega leta znašala 120 milijard evrov.

Kot je znano, nameravajo lastniki Ljubljanske borze za prodajo delnic borze oblikovati delničarski sporazum, kar je bil odgovor na ponudbo skandinavske borzne skupine OMX. Ta je namreč pred časom za delnice Ljubljanske borze ponudila 125,19 evra oz. 30.000 tolarjev, kar pa so glavni lastniki ocenili kot premalo.

Največji posamični lastnik Ljubljanske borze je Probanka z 9,91-odstotnim deležem, večji lastniki pa so še Nova Ljubljanska banka z 6,2-odstotnim lastniškim deležem, s 5,72-odstotnim deležem Nova Kreditna banka Maribor, Moja delnica, Abanka in AC-SIN.